ASSISEN – Getuige: “Ik hoorde lawaai, maar was te lui om te gaan kijken”

Voorzitter Antoon Boyen en griffier Alex Tronckay. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, zijn de getuigenverhoren hernomen. “Ik hoorde een geluid op straat maar ik was te lui om te gaan kijken”, getuigde de vrouw voor wiens huis de moord gepleegd werd.

Voorzitter Antoon Boyen startte de nieuwe procesweek met het voorlezen van de processen-verbaal van een aantal getuigenissen van mensen die niet konden komen getuigen op het proces. Onder hen ook Annette Vega, de Amerikaanse minnares van beschuldigde Daniel Deriemacker. Zij werd in het Amerikaanse Texas verhoord door de Amerikaanse politie. “We speelden samen het onlinespelletje Law & Order. Ik was koningin van haar een koninkrijk en ik had vier deputies (adjuncten, LK), waaronder Daniel Deriemacker. Ik ontmoette hem twee keer in het echt: in november 2016 en in december 2016. Hij was beide keren voor zaken naar de USA afgereisd. Hij kweekte honden voor leger en politie. Ik wist niet waar hij verbleef of met wie hij afspraken had. Ik dacht dat hij een nieuwe teef zocht omdat zijn teef ziek was”, vertelde de vrouw aan de politie. Voorzitter Boyen maakte toen een grapje dat slechts door weinigen in de zittingszaal geapprecieerd werd. “Ik neem dat het hier over een hond gaat”, zei hij droog. De getuige vertelde in haar Amerikaanse verhoor ook over de vermeende amoureuze relatie met de beschuldigde. “Er was enig geflirt in december 2016, maar hij zei dat hij een vrouw had. Toen zei ik dat ik het niet zou doen met getrouwde kerels. Ik was zelf al 16 jaar gehuwd, maar ik wou verhuizen naar California zonder mijn man. Ik ontken dat ik een relatie heb gehad met Daniel Deriemacker. Ik was wel heel close met mensen die ook het onlinespel speelden. Ik ben gechoqueerd dat Daniel in de cel zit op verdenking van de moord op zijn vrouw. Ik hoop dat alles goed zal komen. Ik kan niet geloven dat hij er iets mee te maken had”, besloot de getuige.

Geklop op de muur

Vanavond zakken hof, jury, alle advocaten en de beschuldigde af naar de Handelstraat in Komen, waar de moord plaatsvond op 10 januari 2017. De bewoonster van het huis met huisnummer 1, dichtst bij de plaats-delict, kwam als eerste getuige aan het woord vanmorgen. “Ik ben rond 22 uur van mijn naaiatelier naar mijn huis gegaan. Ik heb een douche genomen en dan boven de tv aangelegd. Plots hoorde ik geluid. Ik schonk er niet veel aandacht aan maar dan hoorde ik het een tweede keer. Het was alsof iemand op een muur klopte. Ik ben niet gaan kijken want ik was een beetje lui. Ik zei tegen mezelf dat ik bij een derde keer wel zou gaan kijken. Maar er kwam niets meer. Ongeveer een uur later hoorde ik dan het geluid van auto’s en sirenes. Toen keek ik wél naar buiten: de tent stond er al”, verklaarde de vrouw. Op vraag van de verdediging, die haar verklaring van meteen na de moord erbij nam, bevestigde de vrouw dat ze niet ‘rond 22 uur’, maar wel degelijk om 21.50 uur uit haar naaiatelier kwam.

Google Maps

De volgende getuige was de leraar Spaans van Carmen. Bijzonder zenuwachtig en geëmotioneerd vertelde de man over het slachtoffer. “Carmen was altijd aanwezig, ze was een goede leerling. Ze kwam ook altijd met haar schoonzus Rebecca (Deriemacker, LK), ze zaten altijd naast elkaar. Die avond was Rebecca er niet. Iedereen vertelde over wat ze in de kerstvakantie hadden gedaan. Ik herinner me dat Carmen vertelde dat ze met oudjaar alleen was omdat haar man in New York zat voor zijn werk. Ze leek me niet verdrietig of afwezig”, aldus Andres Marques-Garcia. “Ik heb het er nog altijd moeilijk mee, zeker als ik hier haar foto zie hangen. Wij waren de laatsten die haar leven gezien hebben. In Google Maps op mijn gsm heb ik gezien dat ik om 21.33 uur vertrokken ben. Ik heb niets speciaals meer gezien op de parking. Toen ik wegreed in de richting van de rotonde, heb ik ook in de Handelstraat niets bijzonders gezien. Ik wist ook niet welke wagen Carmen had, het is pas achteraf dat ik dat geweten heb. Mocht daar iemand staan zwaaien hebben, zou ik dat zeker gezien hebben. Heel zeker”, besloot de man.

Momenteel getuigen onderzoeksrechters Jacqueline De Mol en Marie-Noëlle Motard. Zij overlopen de belangrijkste stappen in het onderzoek. Na een korte pauze gaat die getuigenis verder. Er passeren vandaag in totaal zo’n dertig getuigen de revue. Het leeuwendeel daarvan zijn mede-cursisten van Carmen Garcia Ortega.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier