ASSISEN – Familie en vriendin teleurgesteld in overspel van Deriemacker

© LK
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Daniel Deriemacker (38) hebben meerdere getuigen hun teleurstelling geuit over het overspel van de beschuldigde. Op het moment van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) had Deriemacker seksuele relaties met twee andere vrouwen.

In de late namiddag kwamen eerst de uitgestelde getuigenissen van twee gedragsanalisten aan bod. Volgens de onderzoekers was het in principe geen roofmoord, maar had de dader persoonlijke motieven zoals jaloezie of wraak. Daarbij verwezen ze onder andere naar het buitensporige geweld dat gebruikt werd. De verdediging merkte op dat het platsteken van een autoband dan weer haaks stond op het geschetste beeld. “Daderprofilering is als een kermiswaarzegster, het is zo geformuleerd dat er altijd wel iets klopt”, citeerde meester Vandemeulebroucke de Nederlandse hoogleraar Hans Crombag. Opvallend genoeg werd Deriemacker amper een dikke week na de bevindingen van de analisten aangehouden op verdenking van moord.

Rebecca Deriemacker beschreef haar broer als een zorgzame, maar koppige man. “Het is ook iemand die direct zou helpen mochten er problemen zijn. Hij maakt ook veel grappen.” In de loop der jaren werd de zus van de beschuldigde ook close met Carmen Garcia Ortega. “Dat was een lieve, een toffe. Ze was heel verlegen toen ik haar leerde kennen.”

De getuige ging steeds samen met haar schoonzus naar de avondles Spaans. Op 10 januari 2017 ging ze uiteindelijk niet. “‘s Avonds was ik gewoon afgepeigerd van het werk, echt gekraakt. Ik heb dan besloten om toch niet te gaan. Ik heb haar om 17.40 uur gebeld om te zeggen dat ik niet zou komen.” Veel later die avond vroeg Daniel Deriemacker via sms nog aan zijn zus of ze toevallig nog bij de ondertussen overleden Carmen was. Rebecca zag het bericht echter pas de volgende ochtend.

Minaressen

De familie van de beschuldigde kon zich absoluut niet voorstellen dat hij er enkele minaressen op nahield. Toen ze die affaires tijdens het gerechtelijk onderzoek ontdekten, zorgde dat volgens zus Tammy voor een vertrouwensbreuk. Ook voor zijn positie binnen de getuigen van Jehovah kan dat overspel grote gevolgen hebben. “Wij houden ons aan de bijbelse maatstaven. Als hij hier te kennen geeft dat hij verschillende dames heeft buiten zijn huwelijk, dan tilt God daar zwaar aan. Hij riskeert inderdaad voor het rechterlijke comité te moeten verschijnen”, verduidelijkte zijn schoonbroer.

Bij een bevriend koppel heerste een gelijkaardig gevoel. “Het meest choquerende is dat hij de relatie met Stefanie nog ontkende. En dan zijn er nog verschillende maîtresses ook. Hoe kan je zo’n pokergezicht opzetten?”, aldus Els Callebaut. Haar echtgenoot herinnerde zich nog hoe Deriemacker over de moord op zijn vrouw vertelde. “Wij stonden natuurlijk perplex, maar hij vertelde dat eigenlijk heel gewoon.”

Ook bij de mogelijke slippertjes van het slachtoffer werd stilgestaan. Enkele getuigen wisten van een buitenechtelijke relatie in 2002, wat ze uiteindelijk in 2009 opgebiecht zou hebben. “Ik wist daarvan, maar heb het niet aan Daniel verteld. Ze had me beloofd van mijn broer niet meer pijn te doen“, vertelde zus Rebecca. De familie Deriemacker had wel vermoedens over nieuw overspel, omdat zus Tammy de wagen van Carmen gespot had aan de toenmalige woning van een collega. “Maar nee, ik heb nooit een relatie gehad met Carmen. Ze kwam me gewoon met twee andere collega’s eens bezoeken, toen ik thuis zat na een operatie”, reageerde de man in kwestie.

Hondentrainer

Daniel Deriemacker had zich als bewakingsagent gespecialiseerd in het trainen van honden. “Hij was sympathiek en gedienstig. Ik kan eigenlijk niets verkeerds over hem zeggen“, vertelde een vrouw die een hond kocht bij de beschuldigde. Een stagiair van Deriemacker verklaarde zelfs dat hij de beschuldigde een beetje bewonderde.

De familie van Carmen Garcia Ortega had een minder hoge pet op van de beschuldigde. Broer Jan vertelde over een voorval op een familiefeestje. “Carmen was verbaasd toen ze hoorde dat ze de tweede persoon bleek te zijn om zijn BVBA op te richten. Ik vond dat raar. Ik denk dat hij in haar plaats getekend had.” Een nicht verwees dan weer naar het feit dat het slachtoffer in de maanden voor haar dood fel vermagerd was. “Bij de begrafenisondernemer toonde hij geen emoties. Op de begrafenis kwam meneer Deriemacker als laatste, het was alsof hij een publiek moest hebben. Machomaniertjes inderdaad, maar dat had hij altijd al.”

De getuigenissen van de moeder en de zus van het slachtoffer werden naar vrijdag verschoven.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten