ASSISEN – “Drie weken na moord is snel, maar het was een nieuw bed”

Het koppel Daniel Deriemacker en Carmen Garcia Ortega in betere tijden. © GF
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, hebben de diverse minnaressen van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. “We hadden drie weken na de moord op Carmen al seks. Dat is snel, ja, maar het was in een nieuw bed”, vertelde één van hen.

De eerste in de lange rij van minnaressen was Kim, een huisvriendin van het koppel Deriemacker-Garcia Ortega. “Ik ken hem sinds de zomer van 2013. Mijn Mechelse herder Louke komt van bij hem. Ze was mishandeld geweest en samen hebben we die hond weer gesocialiseerd. Ik had ook de sleutel van hun huis, lette op het huis als ze weg waren en ik zorgde ook voor de honden. Dat was voor mij een droomkoppel. Ze waren altijd lief voor elkaar. Ik heb nooit iets gemerkt van ruzie, alles leek in orde”, verklaarde de getuige. “Na de moord op Carmen ben ik in een depressie beland. Daniel is me toen komen bezoeken, we steunden elkaar toen erg. Ik kreeg oorbellen en een ketting van hem, ook een ligmat voor mijn hondje dat verlamd was en we zijn ook een paar keer gaan eten. Ik zag Daniel in die periode zien lachen, wenen, boos worden. Dat laatste vooral toen er artikels in de krant stonden over het overspel van Carmen. Toen hij de foto’s van Carmen van de muren haalde, was ik kwaad op hem. Hij heeft ze dan terug gehangen. De eerste week van februari hebben we de eerste keer iets gehad”, gaf de vrouw toe.

Nieuw bed

“Vond u dat niet wat snel, nog geen drie weken na het overlijden van Carmen?”, wou voorzitter Antoon Boyen weten. “Ja, eigenlijk wel. Maar hij had al een ander bed gekocht. Ik heb er vrij snel een einde aan gemaakt omdat ik spijt had, tegenover Carmen. Zijn houding tegenover Carmen vond ik ook vreemd. Hij toonde niet veel emotie. Hij wou doorgaan met zijn leven. Ik wist helemaal niet dat hij al andere minnaressen had gehad. Van Stefanie wist ik niets af. Ik had haar wel nog gezien bij hen thuis, maar ik wist niets van een relatie af. Voor mijn ondervraging bij de politie zou ik mijn hand in het vuur gestoken hebben dat hij onschuldig was. Nu vraag ik me af of ik hem ooit wel echt gekend heb, met al zijn affaires. Ik heb mijn twijfels. Ik voel me bedrogen”, zei de getuige.

Afstandelijk? Niet in bed

De volgende in de rij was ene Meiling uit Ieper. “Ik heb hem in 2005 leren kennen in café ‘t Fenomeen in Ieper. Hij was daar portier. In 2015 kwamen we elkaar dan weer tegen op Facebook. Ik was wel verliefd op hem, hij heeft me nooit gezegd dat hij getrouwd was. Op dat moment gebruikte ik drugs. Hij heeft me dan gemotiveerd om daarmee te stoppen. Dat is een tijdje gelukt. Van het een kwam het ander. Ik dacht dat het ook wederzijds was. We zijn naar bed geweest, maar van een relatie kon ik niet echt spreken. Dat moet een maand of twee geduurd hebben. Op een dag liet hij niets meer van zich horen. Ik heb dan ook geen moeite meer ondernomen. Ik was verliefd maar hij was wat afstandelijk. Behalve in bed, ja. Hij sprak tegen mij over het feit dat hij bedrogen was door zijn ex-vrouw. Ik dacht dat hij vrijgezel was. Tegenover mij was hij lief, attent, zeer meegaand. Ik kan er eigenlijk geen slecht woord over zeggen, behalve het feit dat hij loog over zijn huwelijk. Een macho vond ik hem niet. Het is niet omdat je portier bent dat je daarom een stoere kerel bent. Hij had volgens mij weinig zelfvertrouwen”, aldus Meiling.

In ‘t geniep

Na Meiling volgde Bianca, logistiek bediende uit Wervik. “In 2009 heb ik een relatie gehad met Daniel Deriemacker. We zagen elkaar altijd in ‘t geniep. Ik wist dat hij getrouwd was, maar daar had ik geen probleem mee. Hij had daar wel spijt van. Hij sprak altijd positief over Carmen maar zei dat ze wat uit elkaar gegroeid waren. Hij vertelde me ook dat zijn echtgenote hem bedrogen had met een collega. Heel lang heeft onze relatie niet geduurd, al bleven we wel af en toe contact hebben via sms. Ik was ook gehuwd. Na onze relatie keerde ik terug naar mijn eigen huwelijk. Het kan zijn dat de latere sms’jes misschien wat flirterig waren maar we hebben nooit meer een echte relatie gehad. Ik zou Daniel omschrijven als iemand die alles onder controle heeft, sympathiek en behulpzaam. Carmen kende ik alleen van zien.

“Hij miste haar”

Annette Vega, de Amerikaanse minnares bij wie Daniel Deriemacker de eindejaarsdagen van 2016 vierde vlak voor de moord op Carmen, daagde niet op in het hof van assisen. Of de vrouw haar dagvaarding in Texas wel ontvangen heeft, is niet duidelijk. Dus was het de beurt aan Liza en Emma, twee zussen uit Geluwe. Liza is een ex-collega van de beschuldigde, Emma is zijn huidige vriendin. “Ik ken de beschuldigde sinds een jaar of vijf-zes. Ik werkte als bewakingsagent in onderaanneming van hem bij de firma Deba in Drongen. Ik heb Carmen ook een paar keer gezien, maar echt gekend heb ik haar niet. Daniel had me wel verteld dat zij hem een paar keer bedrogen had. Na haar dood was Daniel stil en teruggetrokken. Hij sliep weinig en zag er moe uit. Ik denk dat hij haar miste”, vertelde Liza. Het was via haar dat zus Emma de beschuldigde leerde kennen. “Het was mijn hobby om foto’s te nemen en ik ging eens foto’s nemen van hem en de honden. Toen hij aangehouden werd, zijn we brieven beginnen schrijven”, vertelde Emma.

“Nog altijd verliefd”

“Mijn zus heeft een groot vertrouwen in Daniel en zei dat hij een goed hart had en dat we hem een beetje ondersteuning moesten bieden. Na een paar maanden ben ik hem gaan bezoeken in de gevangenis van Doornik, samen met mijn zus. En ik ben blijven gaan. We zijn dichter naar elkaar toe gegroeid tot er een liefdesrelatie is ontstaan. Volgens mij is Daniel een sympathieke, lieve jongen die mensen wil helpen. Onze contacten waren altijd onder toezicht in een zaal. We hebben nooit ongestoord bezoek gehad. Ik ben nog altijd verliefd op hem. Dat ik niet bij hem kan, is soms frustrerend maar het lukt zo ook. Ik bezoek hem ook nog altijd in Brugge”, vertelde de jonge vrouw. Advocaat-generaal Chantal Lanssens kwam tussen. “Ik heb de bezoekerslijsten van de gevangenis laten opvragen en daaruit blijkt dat jullie wél al ongestoord bezoek hebben gehad”, klonk het. Iets wat de nieuwe vriendin van de beschuldigde hevig ontkende.

ASSISEN -
© GF

Maandag komen nog de onderzoeksrechter en enkele moraliteitsgetuigen aan het woord. ‘s Avonds staat er een plaatsbezoek gepland. Dan gaan hof, jury en alle partijen ter plaatse kijken in de Handelstraat in Komen om te zien hoe donker het daar ‘s avonds is. Ze zullen ook wandelen van aan de plaats-delict, voorbij het station, tot aan de Gedeporteerdenstraat. De kroongetuige, die verklaarde dat hij die avond een donker geklede man ongeveer dat parcours zag afwandelen, moet ook mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier