Assisen: Dimitri Delsael wurgde zijn vrouw en dumpte haar lichaam in de regenput van hun woning

Dimitri Delsael (36) bij de reconstructie van de zogenaamde regenputmoord. © thv
Redactie KW

Dimitri Delsael (36) bracht zijn vrouw Laurie Aelgoet (25) door wurging om het leven en dumpte haar lichaam in de regenput bij hun woning in Oostduinkerke. Tijdens de preliminaire zitting woensdag is de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces in Brugge over deze zogenaamde regenputmoord.

In de periode voor de feiten verbleef Laurie Aelgoet op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Veurne. Door vruchtbaarheidsproblemen stond haar relatie met Dimitri Delsael onder zware druk. Toen de jonge vrouw op maandag 20 mei 2013 enkele uurtjes naar huis mocht, liep het fout. Dimitri Delsael wurgde zijn echtgenote en dumpte haar lichaam in de regenput.

Na de feiten ging de Oostduinkerkenaar bij de politie aangifte doen van de verdwijning van zijn vrouw. De volgende dagen zette hij via een Facebookgroep zelfs heuse zoekacties op het getouw. Uiteindelijk bekende hij nadat het lichaam van Laurie Aelgoet was aangetroffen in de regenput bij zijn woning.

Tegenstrijdige verklaringen

De speurders kregen Delsael in het vizier door zijn tegenstrijdige verklaringen en door zijn strafblad. In april 2013 werd hij door de correctionele rechtbank van Veurne tot drie jaar voorwaardelijk veroordeeld voor een poging doodslag op zijn ex-partner. Delsael had de vrouw van de trap geduwd en in een wurggreep gehouden.

Tijdens het onderzoek mocht Dimitri Delsael zich op vraag van de verdediging in Limburg uitgebreid laten onderzoeken door een psychiater en een psychologe. De resultaten van dit onderzoek zitten voorlopig nog niet in het dossier. De psychiater en de psychologe zullen tijdens het proces ook zelf een getuigenis afleggen.

Ook ex-vrouw burgerlijke partij

Op het assisenproces zal de beschuldigde verdedigd worden door Julie Vandenbogaerde en Kristiaan Vandenbussche. Jef Vermassen, Sven Mary, Eva Mercken en Alain Coulier treden op als advocaten van de familie Aelgoet. Opvallend: ook de ex-vrouw van Delsael stelde zich burgerlijke partij, in naam van hun dochtertje. De belangen van het kind worden verdedigd door Frederiek Wauters en Charlotte Sintobin. Luc Strypsteen, eerste substituut bij het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Dinsdag 16 februari wordt de volksjury samengesteld. Op vrijdag 19 februari zal de akte van beschuldiging voorgelezen worden. De debatten starten maandag 22 februari met het verhoor van de beschuldigde door voorzitter Steven Van Overbeke. De uitspraak wordt vrijdag 26 februari verwacht. Delsael riskeert voor moord levenslange opsluiting.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier