ASSISEN – Deskundige twijfelt plots of hij juiste voertuig heeft onderzocht

© LK
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Daniel Deriemacker (38) ontstond tijdens de getuigenis van een deskundige plots onduidelijkheid over het onderzoek op de Ford Fiesta van de beschuldigde. Luc Bourguignon van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) stelde plots dat hij een ander voertuig had onderzocht.

De deskundige stelde vast dat enkele haren op het vermoedelijke moordwapen van het slachtoffer afkomstig waren. Zijn onderzoek van de schoenen van Deriemacker leverde niets op. “Er was maar een heel minieme hoeveelheid aarde op de schoenen, ik had niet genoeg materiaal om een vergelijking te doen.” In de Ford Fiesta van de beschuldigde kon Bourguignon geen stalen nemen, want het voertuig was helemaal proper.

Meester Pol Vandenbroucke vroeg onmiddellijk aan de politie om de foto van de bewuste wagen nog eens te tonen. “Dat is niet het voertuig dat ik heb onderzocht”, reageerde de getuige toen hij de foto van de niet bijster propere wagen zag. Ook de foto’s van de buitenkant van de Ford Fiesta overtuigden de getuige niet. Nochtans stond er die bewuste dag in principe maar een enkele wagen bij de FGP in Doornik. “Ik stel me echt de vraag, want die foto’s zeggen me eigenlijk niks. Het is onbegrijpelijk.” Voorzitter Antoon Boyen besliste dan maar dat de getuige en de hoofdspeurder donderdagmiddag moeten terugkeren om die kwestie uit te klaren.

Wetsdokter Grégory Schmit deed uitgebreid verslag van de uitwendige en de inwendige lijkschouwing. Daaruit bleek vooral dat het slachtoffer ook ernstige verwondingen opliep aan het hoofd. Zo liep ze een gebroken neus en een gebroken jukbeen op. Bovendien stelde dokter Schmit een grote schedelbreuk met meerdere kleine breuken vast. Daardoor ontstonden er volgens de deskundige luchtbellen tot in het hart, waardoor het slachtoffer snel overleed.

Daarnaast beschreef de getuige ook een hele reeks steekverwondingen. In de linkerzijde van de borstkas werden niet minder dan negen messteken ontdekt. “Dat zorgde voor verwondingen aan het hart, de longen, de aorta en de longslagader. In de borstkas werd bijna 800 milliliter bloed gevonden.” De vier snij- en steekverwondingen in de keel waren volgens de wetsdokter slechts oppervlakkig.

Het vermoedelijke moordwapen, dat naast het lichaam van Carmen Garcia Ortega werd gevonden, werd voorgelegd aan de getuige. “Op het mes zitten tandjes. Maar alle verwondingen in de borstkas hebben nette randen. Over het algemeen zouden er met dat mes wel onregelmatige randen moeten zijn. Ik kan dus niet bevestigen dat dit mes daarvoor gebruikt werd”, aldus dokter Schmit.

Ten slotte passeerden zes mensen van de lokale politiezone Komen-Waasten de revue. Jonathan Samyn en Jennifer Butaye waren als eerste ter plaatse en identificeerden het slachtoffer. De datum op haar trouwring kon immers gekoppeld worden aan Daniel Deriemacker, op wiens naam haar BMW stond ingeschreven.

De lokale politie kreeg van de onderzoeksrechter ook de opdracht om Deriemacker in te lichten over het overlijden van zijn vrouw. De beschuldigde was op dat moment nog op de terugweg van een plots bezoekje aan zijn werk in Drongen. “Ik bel hem en zeg dat we voor zijn woning staan om hem te ontmoeten. Hij vraagt me of er iets gebeurd is, maar vermeldt daarbij zijn vrouw niet”, aldus Sébastien Dauchy. De korpschef deed een kwartiertje later zelf de slechtnieuwsmelding in de woning in Houthem. “Ik heb eraan toegevoegd dat ik niet kon zeggen in welke omstandigheden. Hij barstte niet in tranen uit, maar beefde wel. Hij heeft ons nooit vragen gesteld over de details.”

Donderdagochtend komen eerst de getuigen die het lichaam aantroffen aan het woord. Door de uitgestelde getuigenissen van twee gedragsanalisten staan in totaal 25 getuigenverhoren op de planning.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier