Assisen De Bondt: “Autopsie misschien beter uitgesteld” (wetsdokter)

© belga
Redactie KW

Op het assisenproces tegen William De Bondt (53) heeft wetsdokter Jan Bolt zijn getuigenis afgelegd. Dokter Bolt gaf toe dat hij voor de autopsie beter een CT-scan had uitgevoerd, maar dat bleek praktisch niet mogelijk. Daardoor kwam pas een week na de feiten aan het licht dat Isabelle Deschodt (39) door een fatale kogel geraakt werd.

“Uitwendig zou dat letsel van anderhalve centimeter door een steek of door een schot veroorzaakt kunnen zijn”, verklaarde dokter Bolt. Een autopsie in het AZ Sint-Jan in Brugge moest uitsluitsel brengen. “Voor de lijkopening wou ik een CT hebben, maar dat schijnt daar enkel ‘s nachts te kunnen. Ik had die autopsie misschien beter uitgesteld, maar ik ben er dan toch aan begonnen.”

In zijn voorlopig verslag maakte de wetsdokter gewag van een steekletsel, tot de beschuldigde zelf verklaarde dat er een vuurwapen bij betrokken was. Bij een CT-scan in het ziekenhuis van Veurne werd in de rechterborstwand dan toch een projectiel ontdekt. “Slechts na drie uur zoeken heb ik het dan bij de tweede autopsie kunnen aantreffen. Het zat in het kleine bekken links, maar het is een beetje vreemd hoe het daar gekomen is.”

Anderhalf jaar nodig voor verslag

Professor Werner Jacobs, die dinsdag hard uithaalde naar zijn collega, benadrukte dat aan die vindplaats geen conclusies mogen verbonden worden. “We weten enkel dat het hart en de lever geraakt zijn. Tijdens een autopsie wordt kipkap gemaakt van de organen en daarna wordt alles er weer ingestoken. Na de lever weten we niets van de kogelbaan, niemand weet dat hier.”

Openbaar aanklager Serge Malefason kon niet begrijpen dat dokter Bolt zo lang talmde om zijn definitief verslag op te stellen. Pas anderhalf jaar na de reconstructie werd het verslag neergelegd. “Dat was omdat ik voor het parket Oost-Vlaanderen heel de provincie rondgecrosst heb en ook nog veel zaken had in West-Vlaanderen. Na het overlijden van collega De Leeuw heb ik van hier naar daar gereden”, reageerde dokter Bolt.

Dat was drijfhout dat zich aan elkaar vastklampte

Isabelle Deschodt woonde na de dood van haar Ierse echtgenoot enkele maanden bij een huisarts uit Houthulst. “Dat was op vraag van haar tante. Toen dronk het slachtoffer nog niet zo veel. “Ze is met een Ier getrouwd geweest en de Ieren, de Engelsen, de Russen en de Belgen drinken veel. Ik denk dat ze meer is beginnen drinken toen ze alleen is gaan wonen in dat duf appartement in Diksmuide. Van eenzaamheid, denk ik”, aldus Marc De Meulemeester. Op de dag van de feiten gingen Deschodt en De Bondt nog op consultatie bij de getuige. “Dat was drijfhout dat zich aan elkaar vastklampte. Ik denk dat hij geen dommerik is, maar hij heeft zijn talenten letterlijk verzopen volgens mij.”

In de loop van de dag ging de beschuldigde meermaals naar de plaatselijke Carrefour in Diksmuide om alcohol te kopen. “Ik hield hem in de gaten omdat hij soms een keer durfde iets niet betalen. Dat was altijd drank, soms ook wel eens wodka”, vertelde de uitbaatster. Dezelfde getuige zag in de late namiddag hoe De Bondt alweer dronken in het stadspark zat. “Hij was zeer dronken”, bevestigde een andere getuige. “Hij liep helemaal scheef en liep bijna bots op een bloembak. De week ervoor lag hij nog dronken in de goot voor zijn appartement.”