ASSISEN – Daniel Deriemacker schuldig aan moord op Carmen

Daniel Deriemacker (links) is schuldig verklaard voor de moord op Carmen Garcia Ortega (rechts). © LK
Laurens Kindt

Het hof van assisen van de provincie West-Vlaanderen heeft Daniel Deriemacker zopas schuldig verklaard aan de moord op zijn vrouw Carmen Garcia Ortega, op 10 januari 2017 in Komen. De jury en het hof hadden meer dan vijf uren nodig om tot een beslissing te komen. Straks volgt het debat en de beraadslaging over de straf die Daniel Deriemacker zal krijgen.

Tijdens de voorlezing van de motivering van het arrest werd de veroordeelde Daniel Deriemacker onwel en zakte hij in elkaar. De twee politieagenten naast hem moesten hem ondersteunen.

Daniel Deriemacker zakt in elkaar.
Daniel Deriemacker zakt in elkaar.© LK

Het hof en de jury motiveerden hun beslissing in de eerste plaats op de ‘oprechte, geloofwaardige en gedetailleerde verklaring’ van getuige R., de kroongetuige in deze zaak. Hij zag op de bewuste avond een ‘haastig lopende man’ passeren aan het station van Komen en volgde de man tot die in een Ford Fiesta wegreed. “Tijdens het plaatsbezoek zijn er geen vaststellingen gedaan die de verklaring van deze getuige teniet doen”, las assisenvoorzitter Antoon Boyen voor.

Volgens het hof moet Carmen Garcia Ortega vermoord zijn tussen 21.26 uur en 21.29 uur. Dat een getuige het lichaam om 21.45 uur niet opmerkte en daarom stelde dat het lichaam er zeker niet lag, is geen bezwaar. “Die getuige stak schuin de straat over en is klein van gestalte. Ze kon het lichaam eigenlijk maar zien wanneer ze in haar wagen zat, maar dan zat het lichaam in de dode hoek van haar deurstijl en haar achteruitkijkspiegel”, klonk het in de motivering.

Ondanks wat de advocaten van Daniel Deriemacker hadden gevraagd, hielden hof en jury wel rekening met het vele overspel dat hij pleegde. “De relatie was al jarenlang verzuurd, de misstap van Carmen kon hij niet vergeten. Hij vertelde dit overal rond. Hij zegt dat hij haar had vergeven en zijn huwelijk wou redden maar hij heeft er desondanks meerdere overspelige relaties op na gehouden. Dat is onverzoenbaar”, klonk het.

De familie van Carmen reageerde bijzonder opgelucht.
De familie van Carmen reageerde bijzonder opgelucht.© LK

De familie van Carmen Garcia Ortega reageerde bijzonder emotioneel en opgelucht toen het arrest werd voorgelezen.

Debat over de straf

Het debat over welke straf Daniel Deriemacker moet krijgen, heeft wel heel kort geduurd. De openbare aanklager wil 30 jaar, met 10 jaar terbeschikkingstelling.

Ook het pleidooi van de verdediging hierop was bijzonder kort. De advocaat van Daniel Deriemacker zei het volgende: “Als je A zegt, moet je B zeggen.”

Het laatste woord was voor Daniel Deriemacker zelf: “Ik heb het niet gedaan”, klonk het nogmaals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier