ASSISEN – “Carmen stond in de weg van zijn American Dream”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, heeft advocaat-generaal Chantal Lanssens haar rekwisitoor afgesloten. “Hij is schuldig aan de laffe, brutale moord op een prachtvrouw die nu voor altijd zal zwijgen”, klonk het.

Na het hele incident omtrent de anonieme brief, waarvan nog steeds onduidelijk is wat voorzitter Antoon Boyen er nu mee wil doen, heeft advocaat-generaal Chantal Lanssens haar rekwisitoor voortgezet. De aanklager overliep nogmaals het hele dossier. “Het hele verloop van die avond, zoals dat geschetst wordt door de kroongetuige, loopt naadloos samen met de vaststellingen van de telefonie. Dat ligt mathematisch vast. Van de moord tot het dumpen van haar handtas, haar gsm, het inhalen van kroongetuige Frederic R., het wegrijden tot de thuiskomst van Daniel Deriemacker: alles komt overeen met objectieve elementen in het dossier. Het was door de verklaring van de kroongetuige dat de puzzel in elkaar gevallen is”, aldus de procureur. Over het tijdstip van de moord kan geen twijfel bestaan, zei ze. “Tijdens het plaatsbezoek van maandagavond is heel duidelijk geworden dat mevrouw Delporte het lichaam die avond om 21.45 uur niet had kunnen zien. Dat het dus goed mogelijk – en volgens mij heel zeker – was dat het lichaam daar al lag en dat Carmen dus al vermoord was. U, beste juryleden, bent zelf in de auto van mevrouw Delporte gekropen om te zien wat die vrouw kon zien. Niets, wat mij betreft. Carmen is heel zeker ten laatste om 21.29 uur – het moment dat haar gsm van het netwerk verdwijnt – vermoord. Ook de onderzoeksrechter is daarvan overtuigd”, klonk het.

Nieuwe relatie

De procureur ging verder. “Wat betreft het moordwapen is het duidelijk. Er hing – en hangt nog altijd – bloed op van Carmen Garcia Ortega. Ook enkele plukjes van haar haar. Maar zelfs zonder het mes zou Carmen dood geweest zijn, door de vele stampen die ze kreeg. Daniel heeft vandaag ook nog gezegd dat hij heel graag wil weten wie zijn vrouw vermoord heeft. Ik denk dat hij best eens bij zichzelf te rade zou gaan”, sprak de procureur. Ze plaatste ook vragen bij de manier waarop hij zijn leven hervatte na de moord. “Ik huiverde toen de moeder van Carmen hier kwam vertellen hoe hij zich gedroeg bij de kisting van Carmen. Hoe hij naar het plafond bleef staren, haar niet durfde aankijken. Hoe hij drie weken na de feiten al een nieuwe relatie had, al haar foto’s wegdeed en een nieuw bed kocht. De rouwende echtgenoot was hij niet, eerder de opgeluchte echtgenoot. Hij begon waarschijnlijk stilletjes te hopen dat hij de perfecte moord had gepleegd”, vermoedt de procureur. Ze benadrukte dat Daniel Deriemacker zelf weinig medewerking betoonde met het onderzoek. “Logisch”, vond de procureur. “Als je niet veel zegt, kan je niet veel liegen of verkeerd zeggen. Het viel ook op tijdens zijn ondervraging: steevast vroeg hij om vragen te herhalen, zodat hij bedenktijd kreeg”, aldus de procureur.

American Dream

Volgens de openbare aanklager is het motief voor de moord zonneklaar. “Bij zijn eerste verhoor verklaarde hij al dat hij en Carmen een zeer goed koppel waren. Quatsch. Na zeven dagen proces weten we ondertussen wel veel beter. Dat was een slecht koppel. Carmen had een scheve schaats gereden. De lijst met maîtresses van Daniel Deriemacker die we hier hebben zien passeren, is volgens mij zelfs niet volledig. De lijst is in ieder geval al indrukwekkend. Carmen zei ook dat hij sinds zijn val op zijn hoofd in de zomer van 2016 niets anders meer deed dan zagen over haar overspel van jaren voordien. Haar vader, die overleden is, verklaarde dat zijn dochter zoveel weende. Dat ze niet met hem mee mocht naar New York op oudjaar, omdat het vliegtuigticket te veel kostte, heeft haar veel verdriet gedaan. Voor spelletjes op zijn gsm had hij wel geld over. En om met zijn minnares Annette voor 800 euro op restaurant te gaan, was er ook geld. Het staat vast dat Daniel Deriemacker Carmen niet meer moest hebben. Hij wilde ervan af. Hij was gek van Amerika, reed met een Amerikaanse motor en een stoere Dodge Ram pickup truck. Carmen stond in de weg van zijn American Dream”, aldus de openbare aanklager. Ze vroeg de jury om ‘ja’ te antwoorden op alle schuldvragen. “Hij is schuldig aan de laffe, koelbloedige moord op Carmen Garcia Ortega, een prachtvrouw. Ze heeft heel veel gezwegen, te veel en nu zwijgt ze voor altijd”, besloot Chantal Lanssens.

De zitting is nu geschorst tot 17 uur. Dan zal de verdediging pleiten. Daarna volgen nog replieken en dan gaat de jury in beraad over de schuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier