ASSISEN – Beschuldigde toont geen emotie bij start proces moord op Carmen

Procureur Chantal Lanssens. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, heeft procureur Chantal Lanssens de akte van beschuldiging voorgelezen. Ook de advocaten van de beschuldigde, meesters Sahil Malik en Pol Vandemeulebroucke, hebben een akte van verdediging opgesteld. Die wordt straks voorgelezen.

De feiten dateren van 10 januari 2017. Die dinsdagavond werd het lichaam van Carmen Garcia Ortega in een plas bloed aangetroffen in de Handelstraat in Komen, waar het slachtoffer Spaanse les volgde. De vrouw bleek vermoord met dertien messteken en had ook zware stampen gekregen. Haar echtgenoot Daniel Deriemacker werd urenlang op de rooster gelegd door de speurders maar ontkende iets met de feiten te maken te hebben.

Pas vier maanden later belandde hij in de cel nadat een getuige verklaard had dat hij die avond tijdens een wandeling plots ingehaald werd door een donker geklede man, die haastig wegreed met een oude Ford Fiesta met kapot achterlicht. Die beschrijving kwam overeen met de beschuldigde. Er zijn nog aanwijzingen tegen de beschuldigde, zoals zijn gsm-gebruik van die avond en het vele overspel dat hij pleegde, maar echt hard bewijs is er niet. De man blijft dan ook staalhard ontkennen dat hij zijn echtgenote vermoordde.

Het lijvig dossier van de assisenzaak.
Het lijvig dossier van de assisenzaak.© LK

Net als bij de zitting voor de samenstelling van de jury, vorige week donderdag, kwam beschuldigde Daniel Deriemacker rustig de zaal binnen, gekleed in een zwart kostuum met lichtblauw hemd. Via zijn advocaten liet de man weten dat hij onder geen beding gefotografeerd wil worden. Bij het begin van het proces bleek dat een jurylid zich ziek had gemeld, één van de twee reserveleden werd dan maar aangeduid als vervanger. Daardoor bestaat de jury nu uit zes mannen en zes vrouwen.

(Lees verder onder de foto)

De verdachte Daniel Deriemacker.
De verdachte Daniel Deriemacker.© kw

Zij zullen de komende twee weken over het lot van Daniel Deriemacker moeten beslissen. Nog bij het begin van de zitting bleek dat één van de opgeroepen getuigen, een tante van het slachtoffer, ondertussen overleden is en dus niet zal kunnen komen. Tijdens de voorlezing van de akte van beschuldiging door procureur Chantal Lanssens bleef de beschuldigde strak voor zich uit kijken, zonder enige emotie te vertonen. Vooraan de zaal liggen het dossier en alle overtuigingsstukken uitgestald, zoals zijn kledij en de lekke achterband van Carmens wagen. Daarbij hangt ook een foto van de vermoorde vrouw.

Straks wordt de akte van verdediging voorgelezen en zal de beschuldigde ook grondig ondervraagd worden door voorzitter Antoon Boyen. Zowel de familie van Carmen Garcia Ortega als die van Daniel Deriemacker volgen de zaak vanuit de assisenzaal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.