Na haar avondles Spaans werd het levenloze lichaam van Carmen Garcia Ortega naast haar BMW Z3 aangetroffen in de Handelstraat in Komen. Uit de autopsie bleek dat het slachtoffer negen messteken in de hartstreek en vier oppervlakkige messteken in de hals te verwerken kreeg. Door meerdere schoppen tegen het hoofd liep ze onder andere ook schedelbreuken en een neusbreuk op. De speurders stelden ook vast dat de rechterachterband van haar voertuig lek was gestoken.

De doorbraak in het onderzoek kwam er pas een kleine twee maanden later. Een getuige vertelde dat hij die bewuste avond aan het station van Komen een in het zwart geklede man snel had zien voorbijwandelen. Even later zou die verdachte in een oude Ford met een kapot achterlicht gestapt zijn. Daniel Deriemacker beschikte over een dergelijke Ford Fiesta en werd op 21 april 2017 aangehouden.

Frans onderzoek

De feiten speelden zich af net over de taalgrens, waardoor het onderzoek in het Frans werd gevoerd. In principe had de zaak dan ook behandeld moeten worden voor het hof van assisen in Bergen. Op vraag van de verdediging werd het dossier door de KI echter verwezen naar het dichtsbijzijnde Nederlandstalige assisenhof. Deriemacker heeft tot aan zijn verhuis naar Houthem immers altijd in het West-Vlaamse Wervik gewoond.

In het arrest werd gewezen op de ernst, de zwaarwichtigheid en de gruwelijkheid van de feiten. Uit de moord blijkt volgens het hof en de jury een totaal gebrek aan normbesef. Ook zijn persoonlijkheid werd hem aangerekend. "Tot het einde van het proces werd geen empathie getoond voor het slachtoffer en haar nabestaanden." Daarnaast werd verwezen naar de laffe manier waarop Deriemacker zijn echtgenote om het leven bracht. "Ze was zodanig verrast dat ze zich zelfs amper of niet heeft kunnen verweren of om hulp roepen."

Blanco strafblad

Anderzijds werd als verzachtende omstandigheid wel rekening gehouden met het blanco strafblad van de beschuldigde. Deriemacker werd overigens ook schuldig bevonden aan verboden wapenbezit. Het ging om elf peppersprays en drie stroomstootwapens die maanden na de feiten bij een huiszoeking werden aangetroffen. De peppersprays en de tasers werden verbeurdverklaard.

Zoals gebruikelijk richtte de voorzitter zich na de voorlezing van het arrest nog tot de beschuldigde. "Ik kan u alleen aansporen om met moed en gelatenheid uw straf te ondergaan, u te bezinnen over de feiten waaraan u schuldig werd verklaard en uw gedrag te verbeteren." Voorzitter Antoon Boyen voegde er nog aan toe dat Deriemacker vijftien dagen tijd heeft om beroep aan tekenen bij het hof van cassatie.

(BELGA)