Assebroeknaar niet veroordeeld voor dood van Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck

Steve Meulebrouck (45) werd op 29 augustus 2018 thuis in zijn bad dood aangetroffen. © CMW
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft een 38-jarige man uit Assebroek niet veroordeeld voor de dood van de 45-jarige Brugse bodybuilder Steve Meulebrouck uit Brugge. De familie van het slachtoffer schoof de schuld van het overlijden van de sporter in de schoenen van de dertiger, die Meulebrouck van doping had voorzien. De beklaagde werd echter niet gedagvaard voor onopzettelijke doding, enkel voor het bezit en de verkoop van verboden middelen.

De rechter in Ieper veroordeelde de beklaagde voor het aanschaffen en invoeren van dopingproducten tot een werkstraf van 200 uren. De familie van Steve Meulebrouck uit Brugge had het liever anders gezien. Zij schoven de schuld van de dood van Steve in de schoenen van de beklaagde. Volgens hen was het immers hij die de doping aan het slachtoffer leverde.

“Mijn zoon werd in 20 maanden 40 kilogram zwaarder”, klonk het op de rechtbank bij de moeder van de Brugse bodybuilder. De Bruggeling werd op 29 augustus thuis in zijn bad dood aangetroffen. Er volgde een autopsie en aanvankelijk werd hartfalen als doodsoorzaak opgetekend. Na een tweede analyse bleek echter dat de dode veel spierversterkende middelen had genomen, te veel, want hij overleefde het niet. Na uitlezing van zijn gsm werd duidelijk dat Steve contact had gehad met een vriend die in het verleden hem al van verboden producten had voorzien. Er volgde een huiszoeking bij de beklaagde en er werd een potje doping gevonden.

“Drie maanden voor zijn dood”

Het gevolg was dat de man zich op de rechtbank moest verantwoorden voor het aanschaffen, invoeren en verkopen van verboden producten. Voor onopzettelijke doding werd de man niet vervolgd. “De laatste keer dat het slachtoffer producten kocht van de beklaagde was drie maanden voor zijn dood, er kan van alles zijn gebeurd in die periode”, aldus de openbare aanklager.

“Om alleen mijn cliënt op te laten draaien voor de dood van die man, is een brug te ver, hoe erg het ook is”, zei meester Nadia Lorenzetti, die het voor de beklaagde opnam. “Het is absoluut niet zeker dat mijn cliënt een aandeel heeft in de dood van zijn vriend.”

“Geen kapstok”

Wat wel vaststaat is dat Steve Meulebrouck kort voor zijn dood nog een sms stuurde naar de beklaagde met de vraag of hij nog iets kon leveren. De gewezen vriendin hoopte op een felle schadevergoeding, maar de rechter kende die niet toe. “Die man stond hier niet terecht voor onopzettelijke doding, we hebben dus geen kapstok om de schade-eis op te hangen”, klonk het. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier