André Gyselbrecht komt niet vrij met enkelband

Andre Gyselbrecht. © belga
Laurens Kindt

Dokter André Gyselbrecht (69), veroordeeld tot 21 jaar cel als opdrachtgever van de Kasteelmoord, heeft vorige week voor de strafuitvoeringsrechtbank elektronisch toezicht aangevraagd. Dat werd nu geweigerd.

Vroeger dan verwacht kreeg dokter André Gyselbrecht (69) vorige week voor het eerst de kans om de strafuitvoeringsrechtbank ervan te proberen overtuigen om onder voorwaarden vervroegd vrij te komen. Hij wou naar huis met een enkelband, maar dat is nu afgewezen.

Dokter Gyselbrecht werd een jaar geleden, in mei 2019, definitief veroordeeld tot 21 jaar cel als opdrachtgever van de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens (34) in 2012 in een kasteel in Wingene. Hij zat al lange tijd in voorhechtenis en maakt nu dus ook aanspraak op een vervroegde vrijlating. In februari kreeg hij al eens de toestemming om een weekend de gevangenis te verlaten. Ook in maart en april was dat het geval.

Positief advies

Opmerkelijk: de gevangenis van Beveren, waar dokter Gyselbrecht zit opgesloten, had alvast een positief advies voor hem verleend. Dat bevestigt ook Johan Platteau, de advocaat van dokter Gyselbrecht. “Iedereen, zowel binnen de gevangenis, als de psychologen en psychiaters, is van oordeel dat er geen enkel risico is in hoofde van mijn cliënt. Alle adviezen, behoudens die van het parket, zijn uitermate positief. Ik verwacht en hoop dus dat er hij erin zal slagen om op een wettelijke manier snel de gevangenis te verlaten. Ik smacht ernaar om hem naar huis te kunnen rijden”, zei meester Platteau vorige week.

Parket vroeg 30 jaar

Het parket wenste vorige week niet te communiceren over de aanvraag van André Gyselbrecht. Op het proces in beroep vorig jaar vorderden de aanklagers nog dertig jaar cel voor hem, de maximumstraf. Het parket verleende dan ook negatief advies voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Advocaat Jan Leysen, die de ouders van de vermoorde Stijn Saelens bijstaat, reageert niet op de afwijzing van de enkelband voor André Gyselbrecht. Maar toen de huisarts in februari voor een weekendje zijn cel uit mocht, lieten zij al hun ontgoocheling en ongenoegen blijken.

André Gyselbrecht kan binnen afzienbare tijd opnieuw een aanvraag indienen.