“André Gyselbrecht is een meester/manipulator”

Andre Gyselbrecht dinsdag op het proces. © Davy Coghe
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord gaan de pleidooien, zoals verwacht en aangekondigd, gewoon door. De advocaten van de verdediging van de vier beklaagden wilden eerst nog een debat houden over de bevoegdheid van de rechtbank, maar rechter Els D’Hooghe ketste dat af. “Jullie kunnen jullie visie daarover geven tijdens jullie pleidooi”, klonk het.

Als eerste advocaat kwam strafrechtspecialist Raf Verstraeten aan het woord. Hij treedt samen met raadslieden Filip Van Hende en Jan Leysen op voor de familie van Stijn Saelens. Hij schetste de voornaamste argumenten van de verdediging om de zaak opnieuw uit te stellen of zelfs stop te zetten en counterde die stuk voor stuk. “Ik zie geen enkele reden om de zaak uit te stellen, stop te zetten, naar het Grondwettelijk Hof of de kamer van inbeschuldigingstelling te sturen of dat u zich onbevoegd zou verklaren. Dit zijn alleen vertragingsmanoeuvres”, klonk het.

De moord, de opdrachtgever, het slachtoffer, de tussenpersoon: alles zit in één quote

De tweede advocaat die het woord nam, was Jan Leysen. De Kortrijkse raadsman citeerde aan het begin van zijn pleidooi uit de verklaringen van Pierre Serry: “Doordat Stijn Saelens volgens André Gyselbrecht van plan was om te vertrekken om in de brousse te gaan leven met de kleinkinderen en Elisabeth, heeft André mij duidelijk gezegd dat hij dood moest, opgeruimd moest worden, moet verdwijnen. Dit zijn de woorden van André uit juni/juli 2011. Evert zou dit regelen.”.

Achter gesloten deuren

Volgens advocaat Leysen zit alles in deze quote. “De moord, de opdrachtgever, het slachtoffer, de tussenpersoon: alles zit hierin. En kijk nu eens naar dat dossier, naar al die kartonnen vol papier. Wat een enorme proporties heeft dat nu aangenomen? Allemaal dankzij meester/manipulator André Gyselbrecht, die vanaf dag één koos voor de leugen. En zijn bekentenis, tijdens het proces in mei, hoe oprecht is dat”, vroeg advocaat Leysen zich af.

Advocaat Jan Leysen.
Advocaat Jan Leysen.© a-LK

Hij gelooft niet dat het André Gyselbrecht te doen was om de belangen van het kind dat door Stijn Saelens misbruikt werd. “Wij hebben gevraagd om deze zaak achter gesloten deuren te behandelen zodat haar naam niet in de kranten zou staan, noch wat er met haar gebeurd is. André Gyselbrecht verzette zich daartegen. Voor hem moest de zaak openbaar behandeld worden. Waarom? Om het beeld van Stijn Saelens als grote pervert te kunnen ophangen. Dat is voor hem belangrijker dan de eer van zijn kleindochter. De eer van zijn kleindochter is hier geofferd op het altaar van het grote ego van André Gyselbrecht.”

De eer van zijn kleindochter is hier geofferd op het altaar van het grote ego van André Gyselbrecht

Advocaat Jan Leysen vraagt 150.000 euro schadevergoeding voor Werner Saelens en Anne-Marie Dupont, de ouders van Stijn Saelens. “Dat is veel, maar het is nu eenmaal de prijs die André Gyselbrecht zelf bepaald heeft. Volgens Pierre Serry was André Gyselbrecht akkoord met die prijs voor de moord op Stijn. Dus vragen wij 150.000 euro.”

Advocaat Leysen:
Advocaat Leysen: “Kijk nu eens naar dat dossier, naar al die kartonnen vol papier.”© Davy Coghe

Na een korte schorsing komt straks Filip Van Hende aan het woord. Hij treedt op voor de broers en zussen van Stijn Saelens.