Anderhalve maand rijverbod en boete voor trucker na dodelijk ongeval met fietsster

Het kruispunt van de N50 en R8 in Kuurne waarbij fietsser Ludwine Louncke (64) uit Harelbeke onder de wielen van zijn vrachtwagen terecht kwam. © OV
Redactie KW

Een 45-jarige trucker uit Waregem mag anderhalve maand niet rijden en moet een boete van 1.600 euro betalen. Hij kreeg die straf als verantwoordelijke voor het ongeval op het kruispunt van de N50 en R8 in Kuurne waarbij fietsster Ludwine Louncke (64) uit Harelbeke onder de wielen van zijn vrachtwagen terecht kwam.

Ludwine Louncke deed op 18 juli 2019 met haar fiets boodschappen toen ze in Kuurne op de N50 de R8 dwarste in de richting van Kortrijk. Pieter V. stond aan het beruchte kruispunt – waar in 2015 fietser Joeri Verbeeck in gelijkaardige omstandigheden 600 meter werd meegesleurd maar miraculeus overleefde – stil aan het rode licht en startte opnieuw toen het licht op groen sprong. “Hij focuste zich op een mindervalide vrouw in een rolstoel die op het fietspad reed en sloeg daarna rechtsaf”, aldus de advocate van Pieter V. “Hij voelde plots iets, heeft geremd en is uitgestapt. Toen heeft hij gezien dat er een dame met haar fiets onder zijn vrachtwagen was beland. Het gaat om een klassiek dodehoekongeval met een bijzonder zware tol. Maar hij kon er weinig aan doen.”

Uit camerabeelden bleek dat Ludwine Louncke al rijdend het kruispunt naderde, tegen een snelheid van zowat 13 kilometer per uur. Toen het licht op groen sprong, ging ze iets sneller rijden. Volgens de deskundige was ze zo’n 6 seconden zichtbaar voor de trucker. De politierechter ging niet in op de vraag van de trucker om hem geen straf te geven. Op zijn strafblad prijken immers al enkele eerdere veroordelingen, onder meer voor rijden onder invloed van alcohol. Het kruispunt is ondertussen heringericht en verkeersveiliger gemaakt.

Vooraleer Pieter V. opnieuw het stuur zal mogen nemen, zal hij moeten slagen voor zijn theoretisch en praktisch rij-examen, een medische en psychologische proef. Hij kreeg tot slot ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, zowat de standaardstraf bij dodelijke ongevallen zonder veel verzwarende omstandigheden.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier