Amper incidenten op Alcatraz, slechts één klacht voor geluidsoverlast

Ook voor de politiediensten van de zone Vlas verliep Alcatraz nagenoeg vlekkeloos. © OV
Redactie KW

Afgelopen weekend vond aan de Lange Munte in Kortrijk het druk bezochte Alcatraz Hard Rock & Metal Festival plaats. Met 25.000 bezoekers over drie dagen – zondag ruim 10.000 – klokte de organisatie af op een nieuw record. De politiezone Vlas spreekt van een vlotte ordedienst en had amper problemen.

Voor, tijdens en na afloop van het festival was de politiezone Vlas aanwezig in en rond de festivalsite, met als uitvalsbasis de permanente commandopost ter hoogte van het hoofdpodium. “De ordedienst van deze driedaagse verliep zeer vlot, gemoedelijk en zonder echte problemen“, stelt woordvoerder Thomas Detavernier. “De verstandhouding tussen organisatoren en hulpdiensten was goed.”

Zowel vrijdag, zaterdag als zondag werd het hele terrein gesweept met een explosievenhond. De securitymensen van het festival werden daarnaast door de politiemensen in burger gecontroleerd. Daarbij werd geen enkele inbreuk vastgesteld. Ook de geluidsoverlast werd volgens de politiezone Vlas tot een minimum beperkt. Er liep pas op zondag een eerste, en ook enige, melding binnen. De vele seingevers zorgden er verder voor dat er geen enkele foutparkeerder gesignaleerd of gemeld werd.

Eén drugdealer, één wildplasser

Naast de controles deden de mensen ter plaatse ook enkele vaststellingen waarbij een proces-verbaal werd opgesteld. Eén persoon veroorzaakte zowel op vrijdag als zaterdag moeilijkheden. De man werd administratief aangehouden en voor de rest van het festival de toegang ontzegd. Enkele festivalgangers gaven daarnaast aan het slachtoffer te zijn van zakkenrollers.

Vijftien mensen werden betrapt op het bezit van cannabis, zij het in gebruikershoeveelheden. Daarnaast betrapten de diensten één drugdealer met onder andere XTC en MDMA-pillen op zak. Het parket voert na een positieve huiszoeking verder onderzoek naar de betrokkene.

Verder werden twee mensen betrapt met verboden wapens: één persoon had pepperspray op zak, bij een andere werd een self defense sleutelhanger aangetroffen. Eén persoon werd betrapt op wildplassen, één iemand werd bestuurlijk aangehouden wegens openbare dronkenschap en de politiezone Vlas stelde twee inbreuken op de taxireglementering vast.