Amateurisme troef bij runners van ‘grootste drugslab ooit’

De politie en het NICC kwamen massaal ter plaatse om de boerderij te doorzoeken. (foto CL)
Laurens Kindt

Bij een inval in een varkensstal in Lendelede heeft de politie het grootste drugslab ooit in ons land ontmanteld. De omvang van het dossier staat in schril contrast met de knulligheid waarmee de verdachten te werk gingen, blijkt nu. Zo dacht één van hen dat de politie geen vaste lijnen kan afluisteren en sprong één van hen bij de inval in een beerput. “De grote vissen blijven echter buiten schot”, klinkt het bij hun advocaten.

Het landelijke en anders bijzonder rustige Lendelede leek vorige week dinsdag op het decor van een actiefilm. Een helikopter van de federale politie cirkelde boven het dorp en langs de belangrijkste invalswegen stonden overal politiecombi’s opgesteld. Waar dat allemaal voor moest dienen, bleek kort na de middag. Toen scheurden speurders van de federale politie het erf van landbouwer Stefaan C. (48) in de Heirweg op, met in hun zog een wagen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), de brandweer en verschillende ploegen van de lokale politie. Het bedrijf werd zo goed als omsingeld en met een luizenkam gingen de speurders doorheen alle gebouwen. Stefaan C. zelf troffen de speurders aan in zijn woning naast de boerderij. Hij werd meteen in de boeien geklonken. In een oude varkensstal botste de politie vervolgens op een gigantisch drugslab in volle productie.

Beerput

Eén verdachte, een Nederlander, lag in een zetel te slapen en kon probleemloos gearresteerd worden, net als een andere verdachte, eveneens een Nederlander. Nog een andere verdachte zette het op een lopen en vluchtte de maïsvelden in. Met speurhonden, een drone en de hulp van de helikopter kon hij alsnog gelokaliseerd en in de boeien geslagen worden. Een vijfde verdachte verging het nog minder goed. Bij het zien van de zwaailichten vatte de man het idee op om zich te verbergen in de oude beerput van de voormalige varkensstal, waar hij dacht veilig te zitten. Na een tijdje raakte hij echter bevangen door de ammoniakwalmen die in de put hingen. De brandweer moest hem bevrijden uit de put, waarna de man in coma in het ziekenhuis belandde. Ondertussen is hij aan de beterhand en opgesloten in de gevangenis. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

Ton speedolie

Simultaan met een huiszoeking in Nederland, reed een ploeg van de politie in het Antwerpse ook een wagen klem. De auto werd al een tijdje in de gaten gehouden en was onderweg vanuit Nederland. De twee inzittenden, Oostendenaar Charles Charly K. (51) en Philippe P. (48) uit Oudenburg, hadden duidelijk niet in de gaten dat de politie hen stiekem volgde. In de koffer van de wagen stond een ton met daarin een chemisch product. Speedolie, zo bleek uit analyse, een product dat gebruikt wordt voor de aanmaak van synthetische drugs.

De speurders kamden de hele boerderij uit. (CL)
De speurders kamden de hele boerderij uit. (CL)

De politie gaat ervan uit dat Charles K. en Philippe P. onderweg waren naar de hoeve in Lendelede, om het drugslab daar te voorzien van de nodige ingrediënten. Ook Charles K. en Philippe P. werden in de boeien geslagen en overgebracht naar de gevangenis in Brugge. Datzelfde gebeurde met Veronique D.V. (53), de vriendin van Philippe C. Ook bij haar thuis in Oudenburg werd een huiszoeking uitgevoerd maar of daarbij drugs werden gevonden, is niet bekend. In een eerder dossier vond de politie in de zomer van 2016 al eens cocaïne in een kluis die verstopt zat in een vals plafond van haar zonnebankcenter in Oostende.

Telefoontap

Uit goede bron is vernomen dat de speurders het drugslab in Lendelede op het spoor kwamen door een tip uit het Nederlandse drugsmilieu. Dankzij die tip konden de speurders geruisloos een observatie-operatie op poten zetten, waarbij ze maandenlang het komen en gaan op de boerderij van Stefaan C. nauwlettend in het oog hielden. Talloze keren zagen ze hoe wagens met Nederlandse nummerplaten het erf op- en afreden. Daarbij zagen ze ook hoe er met vaten vol chemische producten gesleurd werd. Naast de fysieke observatie werden de verdachten ook gevolgd door middel van een telefoontap. Dat de drugsbende daarbij nogal lichtzinnig te werk ging, is een understatement. Op een bepaald moment hoorden de speurders hoe Veronique D.V. aan de andere bendeleden advies verschafte. “Praat niet meer over onze zaakjes via de gsm, maar schakel daarvoor over naar de vaste telefoon. Die kan de politie niet afluisteren”, raadde de vrouw aan. Dat het voor de politie een koud kunstje is om een vaste lijn af te luisteren, wist de vrouw blijkbaar niet.

Het drugslab bevond zich in een oude varkensstal. (CL)
Het drugslab bevond zich in een oude varkensstal. (CL)

Nochtans is Veronique D. geen onbekende voor het gerecht, net als haar partner Philippe P. en zijn kompaan Charles Charly K. Die laatste was eind jaren negentig al volop actief in het drugmilieu, als spilfiguur in een internationale handel van drugs, vanuit Nederland via ons land naar het Verenigd Koninkrijk. Toen de douane een bestelwagen vol drugs onderschepte, vluchtte hij eventjes naar de Colombiaanse stad Medellin, toen het centrum van de cocaïneproductie. Het onderzoek in die zaak sleepte zo lang aan dat Charles K. uiteindelijk geen straf kreeg. De man keerde terug naar België, werd zwaar ziek maar genas wonderbaarlijk van een hardnekkige keelkanker. Dat weerhield hem er echter niet van om opnieuw in de drugshandel te stappen. Naast zijn vermeende betrokkenheid in het drugslab in Lendelede wordt hij ook genoemd in een nieuwe zaak van internationale drugssmokkel. Philippe P. kreeg in 2017 nog vier jaar effectief voor zijn betrokkenheid in een zaak waarbij wietplantages waren gevonden in Gistel en Ledegem.

Grootste ooit

Die laatste plantage was opgezet bij een kippenboer, in opdracht van een Nederlandse bende. Ook in het dossier rond het drugslab in Lendelede lijkt dat de modus operandi: Charles K. en Philippe P. die als tussenpersonen voor de Nederlandse organisatoren in West-Vlaanderen op zoek zijn gegaan naar een boer die zijn loods verhuurde. Met Stefaan C., die in slechte financiële papieren zat, vonden ze het gedroomde slachtoffer. Of de man, die in zijn omgeving bekend staat als een harde werker en een rabiate tegenstander van drugs, wist wat er in zijn varkensstal gebeurde, is onduidelijk. “Wij zullen eerst het dossier lezen en dan een standpunt innemen”, zegt zijn advocaat. “Maar Stefaan is behoorlijk onder de indruk van het feit dat hij plots in de gevangenis zit”, klinkt het.

Landbouwer Stefaan C. zit in de cel. (GF)
Landbouwer Stefaan C. zit in de cel. (GF)

Of er veel te ontkennen valt, is nog maar de vraag. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou het drugslab het grootste zijn dat ooit in ons land ontmanteld werd. Met de diverse gevaarlijke stoffen die er lagen, kon in het lab tot twee ton synthetische drugs aangemaakt worden. In totaal zitten nu acht verdachten in de cel. Of daarmee de hele organisatie achter tralies zit, lijkt op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. “Men heeft hier alleen de loopjongens en de tussenpersonen kunnen vatten. De grote vissen, de mannen die vanuit Nederland de touwtjes stevig in handen hebben, blijven buiten schot”, klinkt het bij de advocaten van de verdachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier