Alle RAW13-verdachten tonen plotseling veel spijt: “Het mocht nooit gebeurd zijn”

Redactie KW

Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 in Torhout heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging. Kevin Derveaux (24), Jacky Labaere (42), Robin Van Bossuyt (28) en Kevin Goeman (28) staan terecht voor moord en dubbele moordpoging op 16 juli 2011.

Tijdens de replieken vroeg de raadsman van Kevin Derveaux de jury om de camerabeelden aandachtig te bekijken. “U zal zien dat er eerst actie is, en dan reactie. De beslissing om het mes te gebruiken, is pas gevallen toen de pick-up en Jacky Labaere werden aangevallen”, aldus meester Hans Beerlandt. Daarnaast blijft Derveaux ook ontkennen dat hij de levensbedreigende verwondingen toebracht aan Karim M’Hedhebi. De verdediging citeerde alle getuigen die zagen hoe Jacky Labaere inhakte op het slachtoffer.

“M’Hedhebi heeft alles perfect gezien”

De advocaten van Jacky Labaere weerlegden dat argument. “De moedige meneer M’Hedhebi is hier zelf komen vertellen dat zijn laatste achtervolger Derveaux was”, aldus meester Nadia Lorenzetti. “Ik heb geen 30 getuigen nodig die de feiten van op afstand en half gezien hebben. M’Hedhebi heeft alles perfect gezien.” Meester Lorenzetti was ook kritisch voor procureur-generaal Pascale Clauw. “Ze stuurt u liever het bos in zonder kompas, want u krijgt geen uitleg over mededaderschap. Het is niet hoe luider men roept, des te geloofwaardiger men is, of des te meer gelijk men heeft.”

“Je moet een grote dwaas zijn om zonder wapens mee te gaan naar een vechtpartij met 200 mensen.”

De verdediging van Robin Van Bossuyt herhaalde dat hun cliënt het mes van Kevin Derveaux niet gezien heeft. Derveaux is volgens meester Thomas Gillis ongeloofwaardig, omdat hij zijn verklaringen regelmatig wijzigde. Bovendien was Derveaux de avond van de feiten zwaar onder invloed van alcohol en cannabis. “De ommekeer bij Robin Van Bossuyt had zich trouwens al veel eerder ingezet. Hij was al 3,5 jaar in geen enkele vechtpartij betrokken. Hij is ook na zeven maanden voorhechtenis al vrijgelaten, dat zegt toch ook al iets”, aldus meester Nina Van Eeckhaut.

Voor meester Marc Decramer is het duidelijk dat Kevin Goeman geen mededader is. Zo bestuurde Goeman op de heenweg noch op de terugweg de gebruikte pick-up. Goeman had zelf ook geen wapens bij zich. “Je moet toch een grote dwaas zijn om zonder wapens mee te gaan naar een vechtpartij met 200 mensen.” Van proberen in te rijden op de menigte is er volgens de verdediging evenmin sprake. Meester Decramer sloot af door 25 vragen over de rol van Kevin Goeman voor te lezen en met ‘neen’ te beantwoorden.

“Enorm veel spijt”

“Ik heb enorm veel spijt dat ik jullie levens heb verwoest. Uit de grond van mijn hart, het spijt me, kon ik de tijd maar terugdraaien”, zei Kevin Derveaux, toen hij het laatste woord kreeg. Ook Jacky Labaere drukte zijn spijt uit. “Hetgeen daar gebeurd is in Torhout, mocht nooit gebeurd zijn. Het spijt me voor alle slachtoffers en familieleden.” “Ik heb spijt dat ik Derveaux daar heb afgezet. Ik heb nooit gewild wat er daar gebeurd is”, klonk het bij Van Bossuyt. “Ik wou ook niet wat er gebeurd is die avond”, zei Kevin Goeman.

Om 14.05 uur heeft de jury zich teruggetrokken om te beraadslagen over de 49 schuldvragen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.