Algemeen directeur textielbedrijf sjoemelde 2,8 miljoen euro bijeen

Redactie KW

Een vijftiger moest maandag voor de correctionele rechtbank van Ieper verschijnen voor valsheid in geschrifte en oplichting. Daarmee komt de voormalige algemeen directeur elf jaar na de feiten voor de rechter. Rijkelijk te laat volgens de verdediging, die de vrijspraak vraagt.

Via boekhoudkundige trucjes, valse facturen en zichzelf toegekende bonussen verzamelde de voormalige CEO volgens het parket maar liefst 2.790.682 euro in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000. Hij ging onder meer op restaurant en hotel met zijn minnares, op kosten van het textielbedrijf waarvan hij toen aan het hoofd stond. De vijftiger nam uiteindelijk ontslag, maar de eigenaars van het familiebedrijf dienden een klacht met burgerlijke partijstelling in. Een grondig gerechtelijk onderzoek bracht de ex-CEO ruim tien jaar later voor de rechter.

Volgens de verdediging is de redelijke termijn na al die tijd ruim overschreden. Zij meent dan ook dat de strafvordering onontvankelijk is en de vervolging dient te vervallen. “Er was trouwens geen sprake van misbruik van vertrouwen, verduistering en valsheid. Het ging om een alternatieve vorm van verloning, waarover mondelinge afspraken waren gemaakt. Door een vete is de man hier terechtgekomen”, zeggen de advocaten van de man. Ze vragen de vrijspraak.

Uitspraak op 9 januari.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.