Alcoholverslaafde man bedreigt ziekenhuismedewerkster met mes

© TP
Redactie KW

Een alcoholverslaafde man moest zich woensdag in de rechtbank verantwoorden, omdat hij medewerkers van het Iepers psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart op 6 juni bedreigde met een mes. “Door corona viel de dagtherapie weg, maar Heilig Hart was zijn thuis.”

De verdachte was jarenlang patiënt in Heilig Hart, maar kon er niet meer binnen door corona.

Een receptioniste stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. “Zij zat aan het onthaal, toen hij met een mes kwam zaaien”, aldus haar advocaat. “Dat laat een grote impact na: ze gaat nu met angst naar het werk. Zeker wanneer de man zich opnieuw op het domein van het ziekenhuis begeeft, terwijl dat hem verboden werd. Wij vragen een morele schadevergoeding.”

De procureur vorderde een celstraf, gekoppeld aan probatievoorwaarden. Een van de voorwaarden bestaat uit een behandeling voor zijn alcoholmisbruik. “Deze man verbleef al 20 jaar residentieel in Heilig Hart door deze zware verslaving”, pleitte zijn advocaat.

Houvast weggevallen

“Er werd met vallen en opstaan overgegaan op ambulante begeleiding, waarbij mijn cliënt aan de overkant van het ziekenhuis ging wonen. In de praktijk gebruikte hij die studio enkel om te slapen, want overdag kreeg hij therapie in het ziekenhuis.”

De grote problemen begonnen tijdens de coronacrisis. Zijn houvast viel volledig weg toen de dagtherapie niet meer kon doorgaan om besmetting te vermijden. “Van de feiten herinnert hij zich niets meer, want hij was onder invloed. Hij kan niet alleen thuis zijn. Vorige week werd hij aangetroffen in comateuze toestand, waardoor hij nu in het Jan Yperman Ziekenhuis verblijft. Hij beschouwt Heilig Hart als zijn thuis.”

Inschattingsfout

De verdediging sprak van een inschattingsfout bij het ziekenhuis, vroeg de opschorting en een lagere schadevergoeding. “Uiteindelijk is er niets gebeurd en de medewerker bevond zich achter het glas van de balie.”

Heilig Hart geeft aan dat situaties met geweld of veiligheidsrisico’s eerder sporadisch voorkomen. “Dit in tegenstelling tot het algemeen beeld dat soms leeft in de maatschappij omtrent geestelijke gezondheidszorg”, aldus Ignace Noyez, directeur patiëntenzorg.

Zorg voor zorgenden

“Er worden grote inspanningen geleverd om preventief met dergelijke situaties om te gaan. Het creëren van een veilige omgeving voor medepatiënten en medewerkers is belangrijk, zowel voor hun welzijn als voor het bieden van een effectieve behandeling. Dit kan immers op iedereen een grote impact hebben. Als incidenten gebeuren die als schokkend ervaren worden door medepatiënten of medewerkers, vinden heel wat interventies plaats in het kader van zorg-voor-zorgenden.”

Vonnis op 15 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier