Albanezen blijven in de cel voor mensensmokkel

Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de aanhoudig van een 54-jarige Albanees en die van een 22-jarige Albanees met een maand verlengd op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachte werd langs de E40 in Mannekensvere ingerekend.

Het team mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen voerde al langer een onderzoek naar een vermoedelijke Albanese mensensmokkelaar. De man was onder andere actief op de snelwegparkings en werd maandag ter hoogte van de parking van Mannekensvere gearresteerd. Op dat moment bracht hij drie Albanese transmigranten, onder wie een 16-jarige, naar de parking langs de E40. De transmigranten werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Ook de 54-jarige Albanees werd dinsdagochtend door de onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer besliste vrijdagochtend dat hij minstens een maand langer in de cel moet blijven.

Ook de aanhouding van een 22-jarige Albanees is met een maand verlengd. Die arrestatie van de verdachte kadert in het onderzoek naar een bende die vanuit het Verenigd Koninkrijk opereert. De Britse politiediensten voerden al langer een onderzoek naar de bewuste bende die niet alleen migranten maar ook drugs naar het Verenigd Koninkrijk zou smokkelen. Tijdens een gecoördineerde actie werd een verdachte Albanees in Brugge in de gaten gehouden door de politie. Op dinsdag 13 februari werd hij op heterdaad betrapt bij het smokkelen van zes andere Albanezen, onder wie drie minderjarigen.

Onmiddellijk na de arrestatie van de verdachte werden in het Verenigd Koninkrijk een hele reeks huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd. Het Belgische luik van de zaak beperkt zich volgens het Brugse parket tot het dossier van de Albanese mensensmokkelaar.

Het dossier werd de afgelopen weken twee keer uitgesteld op vraag van de verdediging. Vrijdag besliste de raadkamer dat de Albanees minstens een maand langer in de cel moet blijven.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.