Agressieve jongeren delen klappen uit aan treinbegeleider op perron in Ieper

Het station van Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na een discussie over het dragen van een mondmasker heeft een treinbegeleider een klap gekregen van een groepje jongeren op het perron in Ieper. De man moest voor nazicht naar het ziekenhuis maar heeft geen ernstige verwondingen. Er wordt wel klacht ingediend.

Het incident gebeurde maandag omstreeks 15 uur. Op de trein komende uit Poperinge richting Ieper sprak de treinbegeleider een jongere aan die geen mondmasker droeg. “Bij aankomst in Ieper is daar dan discussie over ontstaan, waarbij onze treinbegeleider werd uitgedaagd en een klap heeft gekregen”, vertelt woordvoerder Bart Crols van NMBS. “De treinbegeleider werd aangevallen op het moment dat de trein weer zou vertrekken. Het ging om een groepje jongeren waarbij iemand geen mondmasker droeg. Eén van de jongeren heeft een klap uitgedeeld. Daarbij is ook een collega tussengekomen en daarna is ook de politie gecontacteerd geweest. Sowieso wordt er klacht ingediend. Er zijn daar beelden van. Die zullen worden opgevraagd en bekeken.”

Lichte verwonding

De treinbegeleider werd voor nazicht overgebracht naar het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. “Het bleek te gaan om een lichte verwonding”, vervolgt Bart Crols, die de agressie fel veroordeelt. “Dat zijn mensen die hun werk doen en die erop wijzen dat mensen in het bezit moeten zijn van een geldig vervoerbewijs en dat er nog altijd een mondmaskerplicht geldt op het openbaar vervoer. Wij veroordelen dit soort daden dan ook met klem. Agressie is onaanvaardbaar.”

Tussen 13 en 15 jaar

Dankzij de camerabeelden kon de politie de vier betrokken jongeren tussen 13 en 15 jaar identificeren. “Een discussie over mondmaskers en tickets ligt mogelijk aan de basis van de discussie, maar het kan ook zijn dat de jongeren louter uit waren op amok maken”, zegt woordvoerder Glenn Verdru van politie Arro Ieper. “Een van de jongeren gaf de treinbegeleider een duw. Die reageerde hierop en kreeg vervolgens klappen.”

Geen Franstalige jongeren

Het is niet de eerste keer dat het Ieperse station in een verkeerd daglicht komt te staan. In december vorig jaar sloegen vandalen het station nog kort en klein en begin maart werd Maarten Sierens in elkaar geslagen door een bende die de uitgaans- en stationsbuurt terroriseerde. In beide gevallen ging het om Franstalige jongeren die met de trein uit Komen kwamen. “Maar dit waren geen Franstalige jongeren. Er is ook geen connectie met de jongeren die eerder feiten pleegden”, zegt Glenn Verdru, die wel benadrukt dat de politie ook dat probleem blijft opvolgen. “Er zijn al een aantal acties geweest, waarbij een aantal personen werden gecontroleerd en de identiteiten werden genoteerd. Sindsdien zijn er geen grote incidenten geweest met Franstalige jongeren.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier