Agenten politiezone RIHO filmen voortaan met bodycam

© belga
Redactie KW

De agenten van de politiezone RIHO maken sinds vrijdag 16 oktober gebruik van bodycams. Met die camera’s kunnen interventies gefilmd worden.

Een bodycam is een kleine camera die ter hoogte van de schouder van de agent bevestigd wordt. Bij risicovolle interventies kan de agent zelf beslissen om de camera aan te zetten om hetgeen er zich voordoet rond zich te filmen. “De bodycams zullen zowel in het verkeer als bij interventies worden ingezet”, aldus Curd Neyrinck, korpschef van de politiezone RIHO. “De medewerkers gaan aanvankelijk de bodycams testen en proefondervindelijk aanvoelen hoe er mee kan gewerkt worden, rekening houdend met de wettelijke normen. We zullen al zeker in oktober en november testen. Wanneer we genoeg beeldmateriaal hebben, evalueren we het gebruik van de camera’s en gaan we mogelijks over tot de aankoop van de bodycams voor het ganse korps.”

Wanneer een agent met een bodycam wil filmen, moet hij dat eerst aankondigen aan de persoon waarmee hij in contact komt. De agent kan de beelden herbekijken, maar niet bewerken. De beelden worden dertig dagen bewaard, maar als er aan het incident een proces-verbaal wordt gekoppeld, blijven ze tot een jaar na de feiten beschikbaar. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier