Afpersers dreigen om producten Jules Destrooper te vergiftigen: “Geen reden tot paniek”

© belga
Redactie KW

Het gerecht jaagt op anonieme afpersers die voedingsbedrijven als IJsboerke en Jules Destrooper proberen te chanteren. Al hoeven de fans zich geen zorgen te maken, dixit de directie.

De voorbije weken kregen de bedrijven een brief toegestuurd met daarin poeder. De afpersers eisen 300.000 euro. Als ze daar niet op ingaan voor 20 mei, dreigen ze hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

Niet alleen Belgische firma’s worden geviseerd. Ook grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade), kregen identieke dreigbrieven toegestuurd vanuit ons land.

In de brieven doen de daders zich voor als “zakenmannen“. Ze willen dat het geld hen in bitcoins wordt overgemaakt. Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s). Maar voorlopig is niet bekend om wie het gaat. Het is evenmin duidelijk of de speurders de afpersers op het spoor zijn.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de voedingsproductie van de geviseerde bedrijven in gevaar zou zijn. Ook bij Jules Destroopere. Daar ontvingen ze afgelopen maandag een anonieme dreigbrief gericht aan de CEO van Jules Destrooper, dhr. Emmanuel Blomme. Er werd naar eigen zeggen adequaat opgetreden door de politie en er werd onmiddellijk vastgesteld dat er geen gevaar was voor de medewerkers of de producten.

De controles worden opgevoerd, maar de directie maakt zich naar eigen zeggen weinig zorgen. (Foto Jonas Roosens)
De controles worden opgevoerd, maar de directie maakt zich naar eigen zeggen weinig zorgen. (Foto Jonas Roosens)

Emmanuel Blomme, Jules Destrooper: “We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze -met veel liefde en passie- gebakken koekjes te garanderen. De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek.”

Zeker omdat enkel bevoegde medewerkers toegang tot de productieplaats. Er is camerabewaking rond de terreinen en in de gebouwen op de verschillende productiesites.

“Er worden meermaals per dag stalen genomen van de verschillende producten. Deze stalen worden onderzocht op onder andere kwaliteit, smaak, samenstelling. Een afwijking wordt zo bijzonder snel opgespoord en daardoor kan er snel opgetreden worden indien nodig.”

De volgende dagen zullen er extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen om de hoge standaarden nog te verscherpen. Zo zal er extra security opgesteld staan tijdens de dag en nacht. “We hebben onze medewerkers gevraagd om extra aandachtig zijn op de nu al geldende strenge veiligheidsvoorschriften.”

De politie van Arro Ieper ging ter plaatse om de brief op te halen. “Je hoort wel eens vaker in het nieuws dat bedrijven zulke brieven krijgen”, reageert hoofdcommissaris Georges Aeck. “In onze regio is dat echter een zeldzaamheid. Als bedrijven ons contacteren met zo’n brief, zetten we meteen een hele procedure in gang. Zo gaat een team van het labo ter plaatse. We raden de mensen die de brief krijgen ook aan om zeker het goedje niet aan te raken. Momenteel zijn we aan het onderzoeken welke substantie in de brief zat, maar het is geen giftige stof. De federale politie heeft intussen het onderzoek overgenomen, omdat er meerdere bedrijven slachtoffer zijn van de afpersing.”

(BELGA/JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier