Afpersers discotheken en cafés veroordeeld voor bendevorming

© Getty Images
Redactie KW

Op het proces rond de afpersing van een 30-tal discotheken en cafés door het portiersmilieu heeft de Kortrijkse strafrechter woensdag effectieve celstraffen tot 20 maanden en fikse boetes uitgesproken.

De rechter veroordeelde hen niet voor afpersingen en bedreigingen, maar wel omdat ze deel uitmaakten van een bende die op een georganiseerde manier niet-aangegeven portiers aan de deuren zette.

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013. Heel wat horecazaken in Izegem, Roeselare maar ook ver daarbuiten moesten geld betalen als ze wilden dat er zich geen problemen zouden voordoen. Naast officiële portiers werd er voor ‘zwarte’ portiers gezorgd die écht de baas waren aan de deur.

Intimidatie niet bewezen

Wie niet betaalde, werd volgens het openbaar ministerie bedreigd of geïntimideerd maar dat achtte de rechter niet bewezen. De federale politie besloot om in het portiersmilieu te infiltreren met undercoveragenten, telefoontaps, observaties,… In de zomer van 2015 rekenden agenten van de divisie Special Units (DSU) tal van verdachten in. Er volgde een onderzoek naar wapen- en drugshandel enerzijds, anderzijds naar de afpersingen.

Volgens het openbaar ministerie stuurden Stephan V. (52) uit Kaprijke en Nederlander Luc V. (54), ex-wereldkampioen gevechtssporten, met hun bemiddelingsfirma achter de schermen officiële bewakingsfirma’s aan, maar beschikten ze daarnaast ook over een half leger niet-ingeschreven jongens als knokploeg als aanvulling op de officiële portiers.

Effectieve celstraffen

Op die manier hoefden de officiële portiers zelf hun handen niet vuil te maken. De knokploeg opereerde in het zwart. Van een maffiose werkwijze van een criminele organisatie, die zich van geweld en intimidaties bediende om hun imperium in de uitgaanswereld te handhaven en uit te breiden, was er volgens de rechter toch geen sprake waardoor de olifant na 7 jaar toch wat een muis baarde. Het duo kreeg met respectievelijk 20 en 18 maanden effectieve celstraf de zwaarste straf.

Een 54-jarige man uit Menen draaide enkele jaren mee in het systeem van de twee, haalde inkomsten voor hen op, stond in voor het binnenhalen van nieuwe horecazaken, hielp met het plaatsen van zwarte portiers en kwam zelf vaak ter plaatse als er ergens problemen waren. Hij kreeg 15 maanden effectieve celstraf en een boete. Zeven andere beklaagden uit Izegem, Wervik, Kortemark en Menen kregen lichtere straffen omdat ze deel uitmaakten van de knokploeg. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier