Advocaten op assisen in Brugge: “Minnares heeft spijt, zag hem graag en wou fruitboer uit Gistel niet doden”

Redactie KW

Mr. Philippe Carsau, advocaat van beschuldigde Leila Messaoud, liet bij de aanvang van haar assisenproces in Brugge weten dat zijn cliënte nooit de bedoeling had Patrick De Ketelaere uit Gistel om het leven te brengen.

Patrick De Ketelaere (42) werd in de avond van 10 januari 2012 vlak voor hun woning in Gistel tijdens een hoogoplopende ruzie met een koksmes neergestoken door zijn minnares, de 33-jarige prostituee Leila Messaoud van Tunesisch-Marokkaanse origine. Leila Messaoud moet zich voor het Brugse assisenhof verantwoorden voor doodslag.

Stormachtige relatie

Het slachtoffer en de daderes trokken al drie jaar met elkaar op. Patrick De Ketelaere, net gescheiden van zijn vrouw, was aanvankelijk een klant van haar. Sinds oktober 2011 woonde Leila Messaoud bij de gewezen fruitboer en latere vrachtwagenbestuurder. Ze kenden een turbulente relatie. Het zat er regelmatig bovenarms op. Patrick De Ketelaere wou dat ze uit de prostitutie stapte en verweet haar alcolhol- en drugsgebruik. Leila Messaoud was te zeer aan het geld en haar status gehecht. Ze bleef haar zin doen en duldde geen kritiek.

Ze heeft spijt

In de loop van proces zullen mrs. Philippe Carsau en Walter Damen van de Antwerpse balie betwisten dat Leila Messsaoud de morele intentie had om haar minnaar te doden. “Dat zal duidelijk worden uit de grond van de feiten voor, tijdens en na de steekpartij “, aldus mr. Carsau. Hij had voorts over wat hem vanaf de eerste gesprekken met Leila Messaoud in de gevangenis is bijgebleven. “Ten eerste heeft Leila enorm spijt van hetgeen er gebeurde. Ze heeft Patrick graag gezien. Ten tweede heeft ze nooit de bedoeling om hem van het leven te beroven. Er was geen intentie of opzet aanwezig.”

Drugs en alcohol

Mr. Damen vroeg de acht vrouwen en vier mannen van de jury zeker rekening te houden met de rol van alcohol en drugs in het levenspatroon van de betrokkenen. Daarnaast vroeg de advocaat aandacht voor de stormachtige relatie van het koppel. “Over de kwalificatie kan alleen de jury oordelen. Dat is een zware verantwoordelijkheid, dus moet men van ons geen trucs of procedures verwachten. Wij gaan voor een eerlijk en sereen proces.” Ten slotte zei mr. Damen dat de kwalificatie voor discussie vatbaar is.

Aangeslagen moeder

De advocaten van de burgerlijke partijen zijn er wel van overtuigd dat Leila Messaoud zich schuldig maakte aan doodslag. Els Leenknecht uit Diksmuide, advocate van de 21-jarige zoon van het slachtoffer uit zijn huwelijk, vreest dat de verdediging er alles aan zal doen om Patrick De Ketelaere zwart te maken. Mr. Koen Stubbe, advocaat van de ouders van het slachtoffer, zei dat de moeder niet komt getuigen. “Ze is te erg aangeslagen door de feiten en de commotie daarrond.”

Tot slot kreeg Vincent Vereecke, die optreedt voor het driejarig zoontje, die het slachtoffer en de beschuldigde samen hebben, het woord. “Het kindje was acht maanden op het moment van de feiten en zal de gevolgen waarschijnlijk voor de rest van zijn leven ondervinden. Ooit zal hij op latere leefijd de waarheid willen horen wat er zich tussen mama en papa afspeelde.”

Herkwalificatie?

Mr. Vereecke wacht af welk standpunt hij zal innemen. “U kunt niet van mij verwachten dat ik naar hier ben om het slechtste voor mevrouw Messaoud te willen. De straf kan me geen barst schelen. Ik volg het oordeel van de jury. Als blijkt dat mevrouw Messaoud niet de intentie had om Patrick De Ketelaere te doden, dan ga ik dat verdedigen. Als iets anders blijkt, pas ik mijn standpunt aan.”

Het proces hervat maandag met het verhoor van de beschuldigde door voorzitter Jean Libert. De uitspraak wordt verwacht op vrijdag 20 juni. Leila Messaoud riskeert dertig jaar opsluiting voor doodslag. Bij een herkwalificatie in opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg is tien jaar cel de maximumstraf.

(JPT)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, edities De Zeewacht en Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier