Advocaten familie Saelens: “André Gyselbrecht is een lafaard!”

Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord is de laatste dag van de pleidooien gestart. Vandaag krijgen alle partijen de kans om een repliek te geven op alles wat de voorbije acht procesdagen gezegd werd. De advocaten van de familie Saelens kwamen als eersten aan het woord. “André is een lafaard!”, klonk het scherp.

Advocaat Jan Leysen uit Kortrijk richtte zich eerst tot de drie rechters. “Ik wil u namens de familie Saelens danken om het proces toch te starten ondanks de pogingen om het opnieuw te laten uitstellen. Die mensen gaan al zes jaar door pure ellende, ook al zitten ze in een mooie villa of op een golfterrein in Portugal. Ze verontschuldigen zich voor hun afwezigheid, dat is niet uit een gebrek aan respect. Het verlies van hun zoon weegt elke dag alleen maar zwaarder. Wij hebben die mensen altijd uit de pers gehouden. Ik ben blij dat ze geluisterd hebben, want wat ze hier allemaal nog aan extra leed hebben gekregen, dat zou niet draaglijk geweest zijn. Ik had de moeilijke taak om hen elke avond te bellen, in Zwitserland waar ze steun vinden bij hun dochter. Ze hebben het proces toch gevolgd via de media. Dus ik kon het tijdens mijn avondlijke telefoontje moeilijk voor hen verbloemen, wat hier gebeurd is”, klonk het.

Hij heeft de nalatenschap van Stijn besmeurd en vernietigd

Daarop kwam de raadsman nog eens terug op de verdedigingsstrategie van de Ruiseleedse dorpsdokter. “André Gyselbrecht heeft de ellende alleen maar vergroot. Eerst en vooral door drie weken lang te zwijgen meteen na de feiten. Iedereen vroeg zich af waar Stijn Saelens was. De kinderen, de broers en zussen van Stijn, zijn ouders. Hij bleef liegen. Hij beklaagde zich erover dat zijn zoon Peter in de cel zat, maar dat is zijn eigen schuld. En nu moeten we geloven dat er spijt is. We geloven daar niets van! Hij heeft de nalatenschap van Stijn besmeurd en vernietigd. Vanaf de eerste dag, met een advocaat aan het roer die belde met journalisten om te zeggen dat Stijn een pedofiel was (doelt op Jef Vermassen, LK). Alles moest kapot en dat jaren aan een stuk. De familie Saelens moest dat allemaal maar verdragen. Daar gaan ze met waardigheid mee om. Ze hebben altijd geloofd dat André wel voor zijn ware rechter zou komen. Men heeft Stijn Saelens zonder kans op verdediging voor de vermeende feiten van incest zomaar geëxecuteerd. Ik had hem nochtans graag verdedigd in die zedenzaak, mocht het tot een zaak gekomen zijn. Hij heeft de feiten zelf gemeld, de hele familie steunde hem zogezegd in zijn therapie. Het ging niet over die incest, het ging over Australië. Men stelt dat voor als een gevaarlijk oord. Wel, ik zag onlangs een documentaire over Antwerpen. Dáár is het gevaarlijk, meester Platteau, niet in Australië. U zou het moeten weten, u woont in Antwerpen!”

Heel uw entourage weet wat er moet gebeuren met een gevaarlijke zot!

Volgens Jan Leysen blijft het vermeende motief van André Gyselbrecht compleet ongeloofwaardig. “Wat als Stijn Saelens zot en gevaarlijk zou geweest zijn? Wat is het antwoord dan? Je kent de oplossing, André Gyselbrecht. Uw vrienden kennen de oplossing. De psycholoog, procureur in Gent, de vrederechter van Tielt, zelfs Jef Vermassen; ze kennen allemaal de oplossing. De collocatie! Die wetgeving bestaat al sinds meneer Gyselbrecht geneeskunde studeerde. Heel uw entourage weet wat er moet gebeuren met een gevaarlijke zot! Ze steken hem veertig dagen in observatie. Maar als ze dan vaststellen dat Stijn niet zot en gevaarlijk was, dan zou hij daar terug staan. Dan was hij niet weg. En dus moest hij weg. Lafaard!”, riep Jan Leysen. Vanuit de zaal steeg rumoer op.

Die hele familie zit in de waan van André, de manipulator. Ze zitten in die cocon.

De advocaat kwam ook nog eens terug op de rol van Elisabeth Gyselbrecht. “Elisabeth zegt dat ze geen Judas is. Maar het eerlijke aan Judas was dat hij tenminste niet zei dat hij geen Judas was. Wat heeft Elisabeth gedaan? En haar nieuwe vriend? Ze hebben de vermeende incestfeiten opgeblazen tot enorme proporties. Ze hebben Stijn nog eens zwartgemaakt. En dan reiken ze zogezegd de hand aan de familie Saelens? De hypocrieten! En dan de fameuze film. In die hele film hebben de vrouw en zoon van André Gyselbrecht geen goed woord over voor Stijn. Die hele familie zit in de waan van André, de manipulator. Ze zitten in die cocon. Wat ben ik blij en dankbaar dat we in een rechtsstaat leven. Dat de rechters mensen van vlees en bloed zijn, maar ook gestudeerd hebben en hun dossier kennen.”

Medepleiter Filip Van Hende nam over en richtte zich eerst tot Elisabeth en vervolgens tot André Gyselbrecht. “Ik heb moeite met de opdeling van de bank van de burgerlijke partijen. Als men een beschuldigde wil verdedigen, dan moet u daar (wijst naar de overkant) gaan zitten. Dan moet u naast uw vader gaan zitten en daar vechten voor uw en zijn eer. Meneer Gyselbrecht, was dit nu echt voor u het enige wat u kon doen? Is dat nu echt waar? In 2013 en 2014 waren er om en bij de 800 à 900 gekende gevallen van incest, zonder dat daarbij geweld gepleegd werd op de dader. U vraagt aan de rechtbank om vrijgesproken te worden omdat uw vrije wil uitgeschakeld was. Uitgerekend u, met uw sterk karakter, goede opleiding, enorme mensenkennis, komt aan de rechtbank zeggen dat u niet anders kon. In Ruiselede klinkt het dat ‘men het misschien ook zou gedaan hebben’. Als we zo voort doen, zijn we slecht bezig. Is uw reactie in verhouding tot wat er is gebeurd? Het antwoord is neen. Het toegevoegde leed dat u aan de familie Saelens hebt bezorgd. De rekening zal nog volgen. Wij zijn niet vergeten dat u heeft toegelaten dat in prime time op alle televisiezenders beweerd werd dat de familie Saelens corrupt is. Uitgerekend u, die belde met de wijkagent, de vrederechter, de procureur, hebt die mensen op een schavot gezet. Uw vraag tot vrijspraak is een aanfluiting van wat een goede rechtspraak zou zijn.”

Nu krijgen Luc Arnou en Els Gauquie, de advocaten van Elisabeth Gyselbrecht het laatste woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.