Advocaten cannabisboer vragen strafvermindering voor Patrick Lagrou

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De verdediging hoopt op een voorwaardelijke straf voor zijn vrouw en een kortere celstraf voor Patrick Lagrou zelf.

Patrick Lagrou verscheen maandagmiddag voor de rechter in Ieper nadat hij enkele weken geleden door de Thaïse autoriteiten aan ons land was overgeleverd en terug naar de cel in Ieper was gebracht. De rechter in Ieper veroordeelde in januari van dit jaar Patrick Lagrou al tot een effectieve celstraf van vijf jaar en een boete van 5.500 euro voor het opzetten en onderhouden van een cannabisplantage met ruim 6.000 plantjes op zijn hoeve in Zandvoorde. Dat gebeurde bij verstek, gezien Lagrou dan nog in Thailand zat.

De echtgenote van Lagrou kreeg toen ook dezelfde geldboete en drie jaar effectieve celstraf, zijn dochter kreeg een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Ook twee Braziliaanse helpers werden veroordeeld, zij kregen elk een gevangenisstraf van 12 maanden effectief. Ruim 3,4 miljoen euro drugsgeld werd verbeurd verklaard.

Advocaten cannabisboer vragen strafvermindering voor Patrick Lagrou


© Kurt Desplenter

Het proces tegen de cannabisboer moet nu echter worden overgedaan. Het openbaar ministerie bleef bij haar eerder uitgesproken vordering, de verdediging pleit voor mildere straffen. Voor de echtgenote van de cannabisboer wordt een straf met uitstel gevraagd, voor Patrick Lagrou zelf hoopt de verdediging op een vermindering met 3 jaar.

Als motivering daarvoor halen de advocaten aan dat de oorspronkelijke straf buiten proportie was. Patrick Lagrou was niet eens zelf eigenaar, er worden regelmatig cannabisplantages blootgelegd en de hele zaak werd nogal uitvergroot. Patrick Lagrou werd omschreven als een koppige en norse man, die op die manier misschien heeft bijgedragen tot een uitvergrote zaak in de media. Bovendien liep het onderzoek een paar keer mank, aldus de verdediging.

Advocaten cannabisboer vragen strafvermindering voor Patrick Lagrou


De grote cannabisplantage kwam in 2009 eerder toevallig aan het licht. Het gerecht begon toen een onderzoek naar Patrick Lagrou na een klacht van een onbetaalde factuur bij een garage. Tot hun grote verbazing vonden de speurders daar een enorme professionele cannabisplantage met zo’n 6.300 plantjes. Er werden ook veertig zakken met in totaal 800 kg weed, 500.000 euro cash geld en enkele dure wagens, waaronder een Audi R8 en een Audi RS4, gevonden.

Patrick Lagrou toonde zich maandag nogal provocerend tegenover de camera’s tijdens de zitting. Vonnis op 27 april.

(JPT/HV – Foto Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier