Advocate over Deveycx: “Het stond in de sterren geschreven dat hij hier zou belanden”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben de burgerlijke partijen hun pleidooien gehouden. Volgens meester Nadia Lorenzetti is het duidelijk dat de beschuldigde wel het oogmerk had om Maxence Thooris (19) te doden, toen hij hem op 6 september 2014 in Oostende zware schoppen toebracht.

In haar pleidooi beschreef meester Daphné Florequin het karakter van het slachtoffer. “Maxence was een vriendelijke, rustige jongen. Hij verdiende het niet om koelbloedig doodgeschopt te worden. Hij wilde altijd een conflict oplossen. Die positieve karaktertrek heeft zijn leven gekost.” De advocate van de grootmoeder van Thooris hamerde ook op de hechte banden binnen de familie. “Hij zou alles gedaan hebben voor zijn moeder, zijn broertje en zijn grootmoeder. Toch heeft het gezin ook problemen gekend. Zijn vader had een gokverslaving, sloeg en bedroog zijn moeder, en pleegde ook seksueel misbruik ten aanzien van Maxence.”

Kort voor de feiten had Maxence Thooris enkele maanden in de gevangenis gezeten voor een inbraak in Oostende. “Hij begon na de breuk met zijn vriendin meer uit te gaan en leerde in Arras slechte vrienden kennen. Hij deed het om zijn moeder financieel te kunnen steunen.” De burgerlijke partij benadrukte dat het slachtoffer vastberaden was om zich te herpakken.

“Talloze kansen gekregen”

Meester Florequin merkte op dat ook Victor Deveycx talloze kansen kreeg om zich te herpakken. “Hij werd op school al ettelijke malen gewaarschuwd voor zijn gedrag, maar sloeg die waarschuwingen in de wind. Over de politionele tussenkomsten ga ik het niet hebben, of we zitten hier vanavond nog.” Het strafblad van de beschuldigde kwam wel uitgebreid aan bod. “Elke keer krijgt hij kansen: een geldboete, werkstraf, uitstel, probatie-uitstel.”

Advocate over Deveycx:
© BELGA

Op 3 maart 2011 was Deveycx in Duinkerke betrokken bij een gewelddadige wraakactie. “Het slachtoffer was zodanig dronken dat hij totaal weerloos was. Victor geeft verschillende vuistslagen en stampen. Dan besluit hij de klus af te maken door met zijn beide voeten tegelijkertijd te springen op het hoofd van het slachtoffer.” Voor die feiten zat Deveycx uiteindelijk ruim twee jaar in de cel.

“Het had ook Marvin Valcke, u of ik kunnen zijn”

Meester Nadia Lorenzetti, advocate van de moeder van Thooris, stond stil bij de avond van de feiten. “Het stond in de sterren geschreven dat hij ooit in de beschuldigdenbank zou belanden. De enige onzekere factor was het slachtoffer. Het had ook Marvin Valcke, u of ik kunnen zijn.” Voor de houding van het slachtoffer had meester Lorenzetti geen goed woord over. “Hij vlucht weg en bekommert zich op geen enkel ogenblik om de toestand van het slachtoffer.”

Advocate over Deveycx:
© BELGA

Om aan te tonen dat er wel degelijk sprake is van doodslag, wees meester Lorenzetti op de agressieve gemoedstoestand van de beschuldigde. “Zijn eigen tante zegt zelfs dat er agressie in hem schuilt. Daarbij komt nog dat hij niet spontaan gestopt is, zijn vrienden hebben hem moeten tegenhouden.” Volgens de burgerlijke partijen spreken de handelingen van Deveycx voor zich. “Hij schopt meermaals tegen het hoofd van een weerloos slachtoffer. Met welke andere intentie dan om te doden zou je blijven schoppen? Hij zegt zelf dat hij zeer goed weet dat zoiets levensgevaarlijk is.”

Tenslotte richtte meester Lorenzetti zich nog tot haar cliënte. “U bent een bijzonder sterke en dappere vrouw, ik weet hoe moeilijk de voorbije twee jaar en de voorbije week zijn geweest. Ik wou dat ik uw verlies kon verlichten.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier