Advocaat over bejaarde cannabisdealer : “Een eenzaat die houdt van het sociaal contact”

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 73-jarige Nederlander tot één jaar bijkomende effectieve celstraf veroordeeld voor het dealen van cannabis.

Albert M. verkocht in het Brugse twee tot vier kilogram cannabis per week. Het OM had vier jaar effectief gevorderd.

De man uit Zeeuws-Vlaanderen kwam eerder al met het gerecht in aanraking. Toen M. in april 2014 de gevangenis mocht verlaten, begon hij enkele maanden later opnieuw cannabis te verkopen. Tot aan zijn arrestatie in februari 2015 verkocht hij twee tot vier kilogram cannabis per week. Drugswinsten van 29.000 euro werden verbeurd verklaard, terwijl het parket 850.000 euro had gevorderd.

Meester Stijn Leliaert, advocaat van de beklaagde, nuanceerde de omvang van het dossier. Zo zou Albert M. sinds vorige zomer slechts 500 gram per week gedeald hebben. “Die man is zelf geen gebruiker en doet het ook niet voor het geld. Het is een eenzaat die houdt van het sociaal contact met afnemers en leveranciers”, aldus meester Leliaert.

Eind juni kreeg de Nederlander nog vier jaar effectief voor gelijkaardige feiten tussen 2010 en 2014. De rechtbank hield rekening met die veroordeling en legde de beklaagde slechts één jaar bijkomende celstraf op.

De buurman van de bejaarde dealer kreeg 18 maanden gevangenisstraf met uitstel. Deze beklaagde nam het handeltje over toen M. in de gevangenis zat. Twee subdealers moeten een werkstraf van 150 uur uitvoeren.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier