Advocaat dokter Gyselbrecht: “Gooi zijn leven niet weg”

Advocaat Filip D'Hont nam als eerste het woord en kwam nog eens terug op de vraag om André Gyselbrecht vrij te spreken. © BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord hebben de twee advocaten van dorpsdokter André Gyselbrecht uit Ruiselede hun slotwoord gegeven. “Spreek hem vrij. Maak geen vonnis met een leugen in. Ik smeek het u”, zei advocaat Johan Platteau.

Advocaat Filip D’Hont nam als eerste het woord en kwam nog eens terug op de vraag om André Gyselbrecht vrij te spreken op basis van artikel 71, de onweerstaanbare drang waarbij de vrije wil van de dader is uitgeschakeld en hij dus niet schuldig verklaard kan worden. “Men zegt dat artikel 71 vereist dat de wilsvrijheid volledig moet weggenomen zijn. Dat is waar. Dat is de technische uitleg van het artikel”, klonk het.

De mens is geen rationeel wezen

“Men vraagt zich ook af welk maatschappelijk signaal er zou worden uitgestuurd indien de rechtbank dit artikel zou toepassen. Dat is een gevaarlijke uitspraak. Omdat ze verondersteld dat uw rechtbank nooit een goede toepassing van dat artikel zou kunnen maken. Alsof er iets mis is met artikel 71. Het is een fundamenteel deel van ons strafrecht. Het humane strafrecht heeft ons net geleerd dat de mens geen rationeel wezen is, dat de inschatting van een beslissing op het ene tijdstip anders kan zijn dan op een ander tijdstip. Eigenlijk gaat dit dossier over een familiedrama, waar heel veel krachten door elkaar en op elkaar ingespeeld hebben. Het zou helemaal geen schande zijn om artikel 71 hier te gebruiken in uw vonnis”, aldus advocaat Filip D’Hont.

Het zou helemaal geen schande zijn om artikel 71 hier te gebruiken in uw vonnis – Filip D’Hont

De advocaten, die opnieuw een videopresentatie hebben voorbereid, toonden daarop beelden van verhoren van Pierre Serry. “Men verwijt ons dat André zo lang gezwegen heeft en dat het onderzoek daarom zo lang geduurd heeft. Maar dat klopt niet”, zei advocaat Johan Platteau daarover.

Gedaan met filmpjes tonen

“André Gyselbrecht kende Evert de Clercq niet, kende Roy Larmit of Ronnie Van Bommel niet. Voor ons stopte het aan Pierre Serry. Hij had die cruciale informatie wel, wij niet. En Serry heeft André Gyselbrecht nooit beschermd, integendeel: al in juni 2012 heeft hij verklaard dat hij zich bedot voelde door André Gyselbrecht. U heeft die beelden hier nu gezien en wees gerust: het is gedaan met filmpjes tonen. Wij hebben twee dagen lang gepleit, u hebt aandachtig geluisterd, daar ligt het dossier. Iedereen heeft hier zijn waarheid, wij ook de onze en wij zijn ervan overtuigd dat onze waarheid de juiste is. Schrijf geen vonnis met een leugen in. Ik smeek u om mildheid, om de vrijspraak. Ik hoop dat André naar huis mag. De wortel van het kwaad lag niet alleen bij hem. Gooi alstublieft zijn leven niet weg. Wees billijk en rechtvaardig. Noem niet slecht wat goed is en maak wat leeft niet dood“, eindigde Johan Platteau zijn repliek.

Nu krijgen de advocaten van Pierre Serry, Kris Vincke en Walter Damen, het laatste woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.