Actiegroep hekelt ‘wanbestuur’ na rellen op strand

In een anonieme mail aan onze redactie vraagt een groep die zich valselijk uitgeeft als de Blankenbergse actiegroep B.O.M. (Blankenbergse Ondergrondse Malcontenten) dat het stadsbestuur opstapt na de zware rellen van afgelopen weekend. De burgemeester reageert ontgoocheld op wat ze “politieke spelletjes” noemt.

De politie had de handen vol met de amokmakers. © belga

Dat was géén spijtige toevallige samenloop van omstandigheden maar een ‘accident waiting to happen’. De oorzaak is te vinden bij een falend amateuristisch beleid en een bestuur dat geen idee heeft hoe zaken goed aan te pakken. Het wordt tijd dat Daphné & co de eer aan zichzelf houden en opstappen”, klinkt het.

Volgens Piet Wittevrongel is de bewuste mail echter níét afkomstig van de B.O.M. “Onze naam wordt hier misbruikt. We wensen ons dan ook nadrukkelijk van deze mail te distantiëren“, zegt hij. De boodschap lijkt politiek getint, onder meer door volgende verwijzing: In de afgelopen jaren – tot voor de verkiezingen van 2018 – werden kosten nog (sic) moeite gespaard om het imago van Blankenberge bij te sturen. Een reputatie komt te voet, maar vertrekt te paard en dat paard is zaterdag in galop vertrokken. Een ramp voor het imago van onze badstad. En laat de ‘city branding’ nu toevallig het laatste stokpaardje zijn geweest van Open VLD.

Gebrek aan visie

“Het klopt dat ik me op sociale media negatief heb uitgelaten over het stadsbestuur na de rellen op het strand. Ik vond dat het incident opnieuw van een gebrek aan planning en visie getuigde”, zegt gemeenteraadslid Philip Konings. Maar met de B.O.M.-mail wil hij niks te maken hebben.

“En ik moet het ook nuanceren: voor het feit dat een bende amokmakers onze stad onveilig komt maken, treft het beleid weinig schuld. Maar het is uiteraard wel doodjammer dat zoiets weer in Blankenberge moest gebeuren”, klinkt het.

Ook Nancy Lezaire van oppositiepartij Groen zegt niet op de hoogte te zijn van de mail. “Wij kregen zelf ook al de schuld in de schoenen geschoven voor wat er zaterdag is gebeurd. Zogezegd omdat wij met Groen ijveren voor extra treinen…”

Andere wantoestanden

In de anonieme mail wordt voorts nog een opsomming gegeven van andere ‘wantoestanden’ in Blankenberge. Maar het weigeren van de vele bezoekers aan onze stad die uitkeken naar wat verfrissing aan zee, is toch het beste bewijs van een falend beleid dat er niet in slaagt het toerisme tijdens corona in goede banen te leiden. De beslissing om geen registraties op ons strand te organiseren en niet mee te doen in de kustbarometer, dateert al van maanden geleden. Om tien uur ‘s avonds nog maatregelen aankondigen voor zondag, is bovendien rijkelijk laat. De NMBS kon onmogelijk op zo’n korte tijd nog een nieuwe dienstregeling uitwerken, klinkt het nog.

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) doet de mail van de hand als “een politiek spelletje” en reageert ontgoocheld. “Dit komt duidelijk van iemand die geen enkel idee heeft welke inspanningen vele mensen in deze moeilijke tijden elke dag leveren. Volledig misplaatst.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.