Achttien jaar cel voor doodslag in Oostende

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft Fljorije ‘Flora’ Dzelili (39) tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag op haar partner. Van voorbedachten rade is volgens de rechtbank geen sprake.

De vrouw was hoogzwanger toen ze Neat Topojani (39) op 13 september 2014 in hun appartement in Oostende met messteken om het leven bracht. Die bewuste ochtend belde een buurvrouw rond 9 uur de hulpdiensten. Neat Topojani lag in de gang van het appartementsgebouw in de Romestraat in een grote plas bloed. Voor het slachtoffer kwam alle hulp te laat. Uit de autopsie bleek dat Neat Topojani door achttien messteken getroffen was, waarvan zestien in de halsstreek en twee in de rug. De luchtpijp, de slokdarm, de longkwabben en de halsslagader van het slachtoffer waren door de steken doorboord.

Overdreven negatief beeld

Flora Dzelili werd volledig in shock meegenomen door de politie. De beklaagde beweerde dat Topojani hun zoontje dreigde mee te nemen naar Macedonië. Het onderzoek toonde aan dat de beklaagde in haar eerste verklaringen een overdreven negatief beeld ophing van het slachtoffer. “De raadkamer had ze zelfs zover gekregen om haar vrij te laten. Het verhaal van de slechte Albanees-Macedonische man ging erin als zoete koek. Neat was werkelijk een doodbrave vent, misschien zelfs te vriendelijk. Van in het begin werd hij belogen en bedrogen”, aldus meester Frank Scheerlinck, advocaat van de burgerlijke partijen.

Op het proces vorderde procureur Céline D’Havé 25 jaar gevangenisstraf voor moord. Het OM merkte op dat Dzelili hun zoontje de avond ervoor bewust bij haar ouders liet. Bovendien startte de schermutseling al in de slaapkamer. “Maar daarna is ze hem achternagelopen. Ze kon dus perfect langs de voordeur naar buiten vluchten. Ze besliste toch weer te steken, wanneer hij op de grond lag en helemaal geen dreiging meer vormde.”

Geen voorbedachten rade

De verdediging pleitte dat van voorbedachten rade geen sprake was. Meester Raan Colman en meester Kris Vincke schetsten een ontluisterend beeld van de vorige relaties van Dzelili. Ook door Topojani werd ze volgens haar advocaten wel degelijk onderdrukt. “Het is nergens bewezen dat ze dat mes had klaargelegd. Die feiten zijn gebeurd in een hysterische bui, niet met voorbedachten rade.”

De rechter volgde het standpunt van de verdediging en veroordeelde Fljorije Dzelili tot 18 jaar celstraf voor de doodslag op Neat Topojani. ‘Flora’ is ook voor tien jaar haar burgerrechten kwijt. Aan de burgerlijke partijen moet de beklaagde in totaal bijna 50.000 euro schadevergoeding betalen.

De verdediging reageerde opgetogen over het vonnis. “Men is onze stelling gevolgd. Ik denk dan ook dat cliënte heel tevreden mag zijn met het bereikte resultaat, want deze straf biedt zeker perspectief“, aldus meester Kris Vincke. De familie Topojani was teleurgesteld dat de motivering van het vonnis niet werd voorgelezen.

Opwelling

Dat konden wij wel inkijken. Over de voorbedachtheid zegt de rechter het volgende: “Het besluit om het slachtoffer te doden is veeleer in een opwelling tot stand gekomen. Dat het mes open en bloot op tafel lag, kan wijzen op een plan, maar het kan evenzeer verklaard worden door het feit dat na de verhuizing nog niet alles was uitgepakt – het koppel woonde nog maar pas in Oostende.” Volgens het openbaar ministerie wees het feit dat Dzelili haar zoontje die nacht naar haar moeder had gedaan evenmin op een plan. “Het zoontje was het gewoon om bij de oma te slapen. Dit hoeft niet te wijzen op een voorbereidingshandeling.” Dat Dzelili tijdens haar verhoor gesteld had dat ze haar zoontje had weggebracht omdat hij het geweld niet zou moeten zien, vormt volgens de rechter evenmin bewijs voor voorbedachtheid. “Dat geweld kan ook wijzen om de discussie tussen de beklaagde en het slachtoffer. Het besluit van de beklaagde om het slachtoffer te doden werd onmiddellijk gevolgd door de uitvoering ervan. Ook dat wijst op het gebrek aan voorbedachtheid. Voorbedachtheid vereist ten slotte een zekere kalmte en rust bij de dader om te komen tot een overwogen en gepland besluit om het misdrijf te plegen. Ook aan die vereiste is niet voldaan.”

(Belga/AFr – foto AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier