Acht jaar na assisenproces riskeert Oostendenaar celstraf voor verboden wapendracht

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Francis B. (34) heeft zich donderdag voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het bezit van een luchtdrukpistool. Het Openbaar Ministerie vorderde zes maanden effectieve celstraf. De Oostendenaar werd in februari 2011 door het hof van assisen al eens tot zes jaar opsluiting veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Op 27 juni 2018 zag een getuige hoe een man in het station van Oostende een wapen tussen zijn broeksriem droeg. De politie kwam ter plaatse en kon Francis B. nog voor het vertrek van de trein plukken. Hij bleek inderdaad in het bezit van een luchtdrukpistool. In de rugzak van zijn kompaan C.A. werden een dolk en een kniptang aangetroffen.

Francis B. was absoluut geen onbekende voor het gerecht. In februari 2011 moest hij zich voor het West-Vlaamse assisenhof verantwoorden voor een doodslag in oktober 2007 in Oostende. B. hield echter vol dat hij Eddy Missant (70) slechts een tiental seconden in een houdgreep hield en hem dus niet om het leven wilde brengen. De jury volgde dat standpunt en veroordeelde de beschuldigde tot zes jaar opsluiting voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De Oostendenaar kreeg ook tien jaar tbs (terbeschikkingstelling) opgelegd, waardoor hij nu nog steeds onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank staat.

Op de zitting legde B. donderdag uit dat hij afgelopen zomer opnieuw aan lager wal was geraakt. “Maar ik ben tot het besef gekomen dat ik iets van mijn leven wil maken. Ik ben al zeven maanden in begeleiding voor mijn drugsprobleem.” De rechter en de procureur vroegen zich vooral af waarom de beklaagden die wapens op zak hadden. “Ik had niets gepland en ging zeker niet weer een overval plegen. Vroeger ging ik over lijken, maar nu ben ik veranderd”, reageerde B., die uitdrukkelijk om een werkstraf vroeg. De rechter doet uitspraak op 28 maart.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier