In de voorbije vier jaar werden al bijna 24.000 onregelmatige vreemdelingen opgepakt in de provincie West-Vlaanderen. In 2015 waren dat er 3.402, maar dat cijfer verdubbelde in 2016 toen 7.552 mensen werden opgepakt. In het begin van het jaar ontstond er een migratiegolf vanuit Noord-Frankrijk door de opgevoerde druk op de tentenkampen in Calais en Duinkerke die uiteindelijk ontmanteld werden. De grenzen werden toen zelfs een tijdje gesloten.

Het aantal viel fors terug in 2017, tot 5.581, maar in 2018 zit de provincie al aan 7.331 intercepties van mensen zonder geldige papieren. Vooral na de zomer ontstond er opnieuw druk, vooral op de snelwegparkings en de haven van Zeebrugge, van waaruit transitmigranten proberen in Groot-Brittannië te geraken. De controles werden sindsdien opgedreven, want een rol kan spelen op de cijfers.

Opvallend is dat het aantal dossiers rond mensensmokkel niet in directe verhouding staat met het aantal aangetroffen vluchtelingen. "Het aantal opgestarte dossiers piekte in 2015 met 103. Dit jaar zijn er tot midden november al 49 nieuwe dossiers opgestart en dat is het laagste aantal in de voorbije vier jaar", merkt Kurt Himpe op. De voorbije vier jaar zijn er al ruim 300 dossiers opgestart.

Gouverneur Carl Decaluwé gaf ook nog mee dat hij regelmatig overleg heeft met alle betrokken diensten om alles onder controle te houden. Er ligt ook een plan klaar om de haven van Zeebrugge beter te beschermen tegen indringers. De betrokken diensten en overheden bekijken nog wie zal opdraaien voor de kosten.

(Belga)

In de voorbije vier jaar werden al bijna 24.000 onregelmatige vreemdelingen opgepakt in de provincie West-Vlaanderen. In 2015 waren dat er 3.402, maar dat cijfer verdubbelde in 2016 toen 7.552 mensen werden opgepakt. In het begin van het jaar ontstond er een migratiegolf vanuit Noord-Frankrijk door de opgevoerde druk op de tentenkampen in Calais en Duinkerke die uiteindelijk ontmanteld werden. De grenzen werden toen zelfs een tijdje gesloten. Het aantal viel fors terug in 2017, tot 5.581, maar in 2018 zit de provincie al aan 7.331 intercepties van mensen zonder geldige papieren. Vooral na de zomer ontstond er opnieuw druk, vooral op de snelwegparkings en de haven van Zeebrugge, van waaruit transitmigranten proberen in Groot-Brittannië te geraken. De controles werden sindsdien opgedreven, want een rol kan spelen op de cijfers. Opvallend is dat het aantal dossiers rond mensensmokkel niet in directe verhouding staat met het aantal aangetroffen vluchtelingen. "Het aantal opgestarte dossiers piekte in 2015 met 103. Dit jaar zijn er tot midden november al 49 nieuwe dossiers opgestart en dat is het laagste aantal in de voorbije vier jaar", merkt Kurt Himpe op. De voorbije vier jaar zijn er al ruim 300 dossiers opgestart. Gouverneur Carl Decaluwé gaf ook nog mee dat hij regelmatig overleg heeft met alle betrokken diensten om alles onder controle te houden. Er ligt ook een plan klaar om de haven van Zeebrugge beter te beschermen tegen indringers. De betrokken diensten en overheden bekijken nog wie zal opdraaien voor de kosten.(Belga)