Aannemer die werklui opsloot op Brugse werf riskeert celstraf en zware boete

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een Gentse aannemer met Russische roots staat in de Brugse strafrechtbank terecht voor sociale inbreuken. Op 29 maart vorig jaar voerde de arbeidsinspectie een controle uit op een werf langs de Spinolarei in Brugge.

“De vensters waren afgeplakt en de deur bleek op slot”, verduidelijkte de arbeidsauditeur woensdag. “Via de brievengleuf in de deur zagen de inspecteurs een arbeider tegels plaatsen en er was ook een stukadoor aan de slag. Ze vroegen hen om de deur te openen maar ze antwoorden dat dit niet kon omdat ze op slot was.” Hierop belden de inspecteurs zaakvoerder D.T. Omdat die niet meteen ter plaatse kwam verwittigden ze ook de politie.

Toen D.T. na drie kwartier uiteindelijk toch arriveerde verklaarde hij doodleuk dat hij de werklui opsloot “om te voorkomen dat ze zouden weglopen”. De twee mannen bleken in het zwart aan de slag en waren bovendien illegaal in het land. Bij een nieuwe controle een maand later op dezelfde werf bleek opnieuw een man in het zwart aan het werk. D.T. riskeert zes maanden cel en een effectieve geldboete van 24.000 euro. De verdediging vroeg een straf met uitstel. De uitspraak volgt op 12 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier