Aanklager Serge Malefason vraagt jury oog te hebben voor ‘geniepige Ivo’

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe is openbaar aanklager Serge Malefason bezig aan zijn requisitoir over de schuld. De procureur-generaal richt zich rechtstreeks tot de jury.

“Ik vraag u oog te hebben voor de duistere, mysterieuze, geniepige Ivo. Zijn tweede voornaam is Leo, naar zijn dooppeter Leon. Dat was zijn eerste slachtoffer. Cynischer kan het niet: Leon verwelkomde Ivo in het leven, Ivo neemt het Leon af. Maar ook nonkel Maurice moest eraan geloven, net als Gerard Vercaemer. De man die zijn dochter Lutgarde naar het altaar leidde om haar weg te geven aan zijn toekomstige moordenaar: Ivo Poppe, die toen al wist dat hij een moordenaar was. Maar ook zijn ‘liefste moeke’, Ivonna Vanhaverbeke, die hem het leven schonk. En ook Irma Parmentier, wiens kleinkinderen bijna recht in het gezicht gespuwd werden toen hij hier op de zitting zei dat hij het zich niet kan herinneren. Datzelfde ‘Irmaatje’ waarmee hij zogezegd lange gesprekken had in het ziekenhuis. En ook Margueritte Blondeel, en vele andere slachtoffers. Een tiental slachtoffers, twintig, wie weet hoeveel meer? Hij is het vergeten, dat is gemakkelijk. Het zit verborgen in de ijskast van zijn persoonlijkheid.

Hij zegt dat een werkstraf voor hem beter geschikt is. Ik hoop dat hij niet bedoelt die werkstraf in een rust- en verzorgingstehuis te kunnen uitvoeren

Aanklager Malefason vroeg de jury om Ivo Poppe schuldig te verklaren aan de moord op de vijf gekende slachtoffers, de oudermoord op zijn moeder én de moord op ‘een tiental’ anderen. “U hebt Ivo Poppe recht in de ogen kunnenkijken, als hij zijn gezicht niet wegstak tenminste. Vandaag moet u oordelen. En u hebt geluk: u bent met twaalf. Ivo Poppe was alleen toen hij besliste over zijn slachtoffers. U zult ‘ja’ of ‘neen’ moeten antwoorden op bepaalde vragen. Ik ga me toespitsen op de zes bekende slachtoffers, maar ik ga ook bewijzen dat hij tientallen anderen heeft vermoord. Dat is niet moeilijk: hij heeft dat bekend. Ik vraag u ook om hen te vermelden in uw arrest over de schuld, uit eerbetoon voor hen en hun nabestaanden. Een eerbetoon dat Ivo Poppe hen nooit zal bieden.”

De procureur-generaal liep al even vooruit op het debat over de straf. “Poppe zegt dat hij geen straf verdient in de zin van opgesloten te worden in een bunker. Hij zegt dat een werkstraf voor hem beter geschikt is. Ik weet niet wat hij daarmee bedoelt, maar ik hoop dat hij niet bedoelt die werkstraf in een rust- en verzorgingstehuis te kunnen uitvoeren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.