70-jarige steekt partner neer: assisenproces is gestart

© Davy Coghe
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Emmanuël Van den Steen (70) heeft procureur-generaal Caroline Verschuere de akte van beschuldiging voorgelezen. De Middelkerkenaar moet zich verantwoorden voor doodslag op zijn partner Miriam Van Poel (68), ook wel de Okra-moord genoemd. Het slachtoffer werd in oktober 2017 met vijf messteken van het leven beroofd. De verdediging zal geen wettige zelfverdediging pleiten.

Emmanuël Van den Steen bood zich op zaterdagavond 14 oktober 2017 aan bij de politie van Middelkerke. De beschuldigde verklaarde dat hij een avond eerder zijn partner had vermoord, maar benadrukte tegenover de agenten vooral een snijwonde aan zijn rechterhand.

Even later werd het levenloze lichaam van Miriam Van Poel aangetroffen in haar appartement op de hoek van de Jean Van Hinsberghstraat en de Leopoldlaan. De vrouw uit Haaltert was in haar tweede verblijf met drie messteken in de rug en twee in de borst om het leven gebracht.

Okra

Ondanks zijn spontane bekentenis duurde het nog twee maanden vooraleer Van den Steen verklaringen wilde afleggen over de feiten. De Middelkerkenaar vond dat zijn partner te veel tijd en energie besteedde aan haar activiteiten bij seniorenvereniging Okra.

Een kleine week voor de fatale steekpartij kwam de beschuldigde ook erg jaloers uit de hoek, omdat het slachtoffer in zijn ogen op een feest te innig met een andere man had gedanst. “Dirty Dancing”, noemde Van den Steen het in meerdere berichten en tijdens zijn verhoren.

Die bewuste 13 oktober 2017 was het volgens Van den Steen de bedoeling om de plooien binnen de relatie glad te strijken. De beschuldigde beweert echter dat Miriam Van Poel hem die avond tijdens een nieuwe discussie aanviel met een mes. Naar eigen zeggen wilde hij zich dus enkel verdedigen door het mes af te nemen en terug te steken. Naar een mogelijk motief blijft het dus gissen.

Lange doodsstrijd

Tijdens de reconstructie beweerde Van den Steen dat het slachtoffer onmiddellijk na de messteken gestorven moet zijn, omdat ze niet meer ademde of bewoog. De wetsdokter kwam echter tot de conclusie dat de doodsstrijd een tiental minuten geduurd moet hebben. Ook andere elementen in zijn verklaring bleken niet te kloppen, onder andere over waar het slachtoffer na de feiten lag.

In de akte van beschuldiging kwam zoals steeds ook de persoonlijkheid van de betrokkenen aan bod. Miriam Van Poel verloor haar echtgenoot in 2006, waarna ze ruim zes jaar later Emmanuël Van den Steen leerde kennen. Volgens haar vriendinnen was ze echt wel verliefd op de man. Het slachtoffer werd door haar uitgebreide vriendenkring omschreven als solidair, bezorgd en rechtvaardig. Ze kon ook recht door zee en bazig uit de hoek komen.

Woelig liefdesleven

Uit de moraliteit van de beschuldigde bleek vooral een vrij woelig liefdesleven. Volgens zijn ex-echtgenote vormde alcoholgebruik regelmatig de aanleiding voor fysiek en psychisch geweld. Ook enkele kortere relaties werden gekenmerkt door agressief en bezitterig gedrag, terwijl hij nuchter wel als charmant en goedlachs werd omschreven. Ten slotte liep Emmanuël Van den Steen ook al twee veroordelingen op. In 1993 kreeg hij van de correctionele rechtbank van Veurne een geldboete voor diefstal en woonstschennis. De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde hem in 1999 tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel voor een dodelijk ongeval in dronken toestand.

Geen wettige zelfverdediging

Op het assisenproces heeft de advocaat van de beschuldigde kort zijn standpunt toegelicht. Meester Kris Vincke benadrukte dat hij zeker niet zal opwerpen dat zijn cliënt uit wettige verdediging handelde. Tijdens zijn toelichting stond meester Vincke even stil bij de kwalificatie van de feiten. Aanvankelijk werd de beschuldigde door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord. “Hij zei toen onmiddellijk dat hij het zeker niet had voorbereid. Dat is tijdens het onderzoek ook gebleken, dus staan we hier voor doodslag.”

Maandagochtend zal voorzitter Willem De Pauw de beschuldigde verhoren. Daarna komen de eerste van in totaal 59 getuigen aan het woord. De uitspraak wordt in principe pas op vrijdag 19 juni verwacht. Voor doodslag riskeert Emmanuël Van den Steen 30 jaar opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier