60 maanden cel voor grootvader die kleindochtertje van amper twee jaar oud verkrachtte

© GF
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 70-jarige Bruggeling veroordeeld tot 60 maanden gevangenisstraf, waarvan 23 maanden met uitstel, voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. Marc B. vergreep zich aan zijn kleindochter, die toen nog geen twee jaar oud was.

De ouders van het slachtoffer kregen in het najaar van 2019 een vermoeden dat hun dochtertje misbruikt werd door opa. Ze installeerden een babyfoon met videofunctie om meer zicht te krijgen op de situatie. De beelden lieten weinig aan de verbeelding over. Half december werd de verdachte opgepakt en daarna ook aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij zit tot op vandaag nog steeds in voorhechtenis.

Door de krantenartikelen over de zaak dook er nog een tweede slachtoffer op. Een familielid verklaarde dat ze van 1995 tot 1998 meermaals werd aangerand door de neef van haar grootmoeder. Het meisje was toen de feiten begonnen amper vijf jaar oud. Volgens haar advocate had ze het misbruik al die jaren verdrongen.

“Het gebeurde slechts eenmalig”

Marc B. bekende de feiten op zijn kleindochter, maar houdt vol dat het slechts eenmalig gebeurde. Naar eigen zeggen begrijpt de zeventiger zelf niet hoe hij zoiets heeft kunnen doen. Voor de aanrandingen in de jaren 90 werd tevergeefs de vrijspraak gevraagd. De verdediging stelde voor om hoogstens drie jaar effectieve celstraf uit te spreken en de rest te koppelen aan strenge voorwaarden.

De rechtbank veroordeelde Marc B. uiteindelijk tot 60 maanden gevangenisstraf, waarvan 37 maanden effectief. Na het uitzitten van zijn straf blijft hij nog vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. De Bruggeling is ook vijf jaar zijn burgerrechten kwijt en mag twintig jaar geen functie uitoefenen waarbij hij met kinderen in contact kan komen. Aan de burgerlijke partijen moet hij een voorlopige schadevergoeding van in totaal ruim 7.000 euro betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier