6 jaar cel voor vluchtende tabaksdief die politie probeerde dood te rijden

De beklaagde stuurde zijn kat naar het proces. © Getty Images
Redactie KW

De 57-jarige Fransman Arezki A. is veroordeeld tot 6 jaar effectieve gevangenisstraf voor onder meer een dubbele poging tot doodslag op een politieman. In januari 2017 werd hij achtervolgd na een grote tabaksdiefstal in de Carrefour in Koksijde en stoof hij aan monstersnelheden door De Panne, waarbij hij tot twee keer toe een agent moedwillig probeerde aan te rijden. Er werd ook liefst 17 keer op hem geschoten. De rechtbank vorderde de onmiddellijke aanhouding na het vonnis.

Het is 10 januari 2017 wanneer de ANPR-camera’s van de politie Westkust aangeven dat een geseinde dief met 26 feiten achter zijn naam – die het land niet meer binnen mag – de zone betreedt. Een politiemotard ziet zijn Renault Laguna op de parking van de Carrefour in de Robert Vandammestraat staan. Op dat moment komt Arezki A. net buiten met een volle kar tabakswaren die later gestolen blijken. De Fransman wordt om zijn identiteitsdocumenten gevraagd maar stapt in de wagen en scheurt weg. De politiemotard wordt een zestal meter meegesleurd omdat hij het wegrijden wil verhinderen. Meteen roept de motard versterking op. Ter hoogte van Camping Greenpark in De Panne rijdt de dief een eerste keer voorbij een wegbarricade, namelijk een combi die zich dwars over de weg had gezet. Intussen zit de motard en een andere combi in zijn kielzog.

Aan honderd per uur door de bebouwde kom

Het gaat verder richting het centrum van De Panne. Een inspecteur die aanwezig is in het toenmalige politiekantoor van De Panne hoort via de radio wat er gaande is en loopt te voet naar buiten. Hij wacht de Renault Laguna op aan het kruispunt van het Ibis-hotel in De Panne. Hij doet teken om te stoppen, maar de dief scheurt verder. De politieman moet naar de kant springen om niet aangereden te worden en lost vier schoten richting het voertuig. Geen enkele kogel is raak. Zowel de muren van het hotel als een geparkeerd voertuig worden geraakt.

Met de fiets van een getuige blokje om

Dezelfde politieman leent een fiets van een getuige en neemt een binnenweg richting de Kerkstraat, de vermoedelijke vluchtweg van Arezki A. om in Frankrijk te raken. Daar, ter hoogte van de tramhalte, zet de politieman de fiets in het midden van de weg om de doorgang te blokkeren. Luttele seconden later komt de Fransman aangestoven. De snelheden bereiken meer dan 100 kilometer per uur in de bebouwde kom. De fiets wordt tien meter in de lucht gekatapulteerd en opnieuw moet de politieman wegspringen. Intussen is nog een combi gearriveerd. Er worden nog 13 schoten gelost, onder meer door de politieman die de fiets leende.

Hoofdslagader geraakt

Een kogel gaat door de carrosserie van de wagen en belandt in de borststreek van de vluchtende dief. De man kan niet meer verder rijden en komt verderop tot stilstand aan het Calmeynbos, in de Kerkstraat. Een tijd lang is zijn toestand kritiek gezien zijn hoofdslagader is geraakt. De Fransman geneest uiteindelijk snel en wordt vervolgd voor een dubbele poging tot doodslag op de politieman tijdens de vlucht en ook slagen en weerspannigheid aan de politieman op de parking van de Carrefour. Er liep nog een onderzoek tegen twee politiemannen voor poging doodslag op de vluchtende dief door de 17 geloste kogels, maar ze werden buiten vervolging gesteld.

8 jaar cel gevorderd

Het duurde bijna vier jaar vooraleer de zaak werd beslecht in de rechtbank. Het openbaar ministerie had 8 jaar cel. “Hallucinante feiten waarbij doden konden vallen, zowel bij politie als burgers. En zeggen dat deze man amper een jaar eerder nog werd veroordeeld voor gewapende weerspannigheid waarbij hij een combi aanreed. Niets heeft hij uit die veroordeling geleerd”, klonk het bij het openbaar ministerie. Volgens Thomas Gillis, advocaat van de Fransman, wou zijn cliënt de politie niet moedwillig aanrijden en was er plaats genoeg op straat om langs de inspecteur te rijden. Hij vroeg een veel lichtere straf en een herkwalificatie naar gewapende weerspannigheid in plaats van poging doodslag.

Wél bewezen en 6 jaar gevangenis in

De rechtbank vond het echter wél bewezen dat er sprake is van een dubbele poging tot doodslag, waarbij Arezki A. het risico aanvaardde dat de politieman zou kunnen sterven door zijn toedoen. “Aan dergelijk hoge snelheid is iemand ontwijken amper nog mogelijk. De kans op sterven na een aanrijding is zeer reëel. Hij heeft dit wetens willens gedaan en is bewust rechtdoor gereden. Als de politie-inspecteur niet weggesprongen was, was dit anders afgelopen”, klonk het oordeel van de rechtbank. Voor de dubbele poging doodslag, slagen en weerspannigheid kreeg hij 6 jaar cel en 1.600 euro boete.

Onmiddellijke aanhouding

De rechtbank vorderde de onmiddellijke aanhouding, ondanks het feit dat Arezki A. al twee jaar voorlopig in vrijheid gesteld is en een vaste woonplaats en relatie heeft. De procureur spoorde de aanwezige politie in de zittingszaal aan om de man te gaan zoeken, gezien hij op de rechtbank was geweest maar zich niet liet zien tijdens de uitspraak van het vonnis. De man werd evenwel niet meer in de buurt aangetroffen en zal allicht worden geseind. Op burgerlijk gebied moet de Fransman 12.000 euro schadevergoeding betalen aan de inspecteur die twee keer uit de kant moest springen, 3.200 euro aan de politiemotard op de parking van de Carrefour en 2.000 aan nog een andere politieman.

Eerder werd Arezki A. al veroordeeld tot 18 maanden cel, enkel voor het luik van de tabaksdiefstallen in de Carrefour. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier