6 jaar cel voor moordpoging in Houthulst: “Daderes handelde met voorbedachten rade”

Op de parking vooraan in het Vrijbos in Houthulst kwam de politie in 2015 massaal ter plaatse na een schietpartij. © JL
Redactie KW

De 67-jarige Rita D. is veroordeeld tot 6 jaar effectieve celstraf voor de moordpoging op haar ex in het Vrijbos in Jonkershove, een deelgemeente van Houthulst, in april 2015. De rechter was van oordeel dat ze haar ex met voorbedachten rade wilde ombrengen en ze daarvoor een uitgekiend plan had uitgedacht. Het openbaar ministerie had eerder 12 jaar gevangenis gevorderd, maar de vrouw komt weg met de helft.

De feiten dateren van 17 april 2015. Op dat moment was het koppel al vijftien jaar uiteen en tien jaar officieel gescheiden. De vereffening-verdeling van de echtscheiding en de verkoop van hun huis in de Schrevelstraat in Jonkershove, waarin slachtoffer L.L. was blijven wonen, waren nog steeds niet opgelost. Luc ging die morgen met de honden wandelen in het bos. Volgens getuigen was Rita D. er al een uur aan het wachten. Toen ze haar ex zag, schoot ze hem in de rug en kort daarna loste ze nog een nekschot. De verdediging van de vrouw pleitte dat haar stoppen doorsloegen toen de man opnieuw zijn staart introk na een akkoord over de vereffening-verdeling.

Maar die uitleg vond de strafrechter niet plausibel. “Er zijn meerdere elementen die erop wijzen dat mevrouw wel degelijk met voorbedachtheid haar ex wilde ombrengen. Zo was er het revolvertje dat ze op zak had. In de maanden ervoor had ze een opleiding gevolgd om het te leren bedienen en ze wist precies hoe ze het wapen moest manipuleren. Ze had zelfs aan een alibi gewerkt, door met een vriendin af te spreken om die dag naar Malaga op reis te gaan. En tegen haar partner zei ze dat ze naar een reconstructie moest van een ongeval dat ze meemaakte. Ze verspreidde bewust leugens om de speurders op het verkeerde been te zetten. Maar de moordpoging mislukte, waardoor de waarheid aan het licht kwam”, aldus de rechter tijdens het voorlezen van het vonnis.

“Daarnaast wijst de manier waarop de voertuigen in het bos stonden geparkeerd, dat er geen afspraak was. De beklaagde wist dat haar ex er telkens ging wandelen met de honden en wachtte hem op. Bovendien kan de beklaagde niet ontkennen dat ze hem wilde doden, gezien ballistisch onderzoek uitwees dat ze van dichtbij een nekschot uitdeelde. En tegen een vriendin verklaarde ze: ‘Als hij mij dit blijft aandoen, maak ik hem kapot’. Het staat buiten kijf dat ze L.L. wilde ombrengen met voorbedachten rade”, aldus de strafrechter. Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijk aanhouding, maar daar ging de rechter niet op in. De vrouw werd een half jaar na de feiten voorwaardelijk vrijgelaten en zal zich moeten melden bij de gevangenis eens het vonnis in werking treedt.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier