52-jarige man krijgt jaar cel en fikse boete voor huisjesmelkerij in Brugge

Daarnaast kregen hij en zijn vennootschap ook een geldboete opgelegd van 714.000 euro, waarvan 150.000 effectief. De rechter liet ook 86.000 euro huurgelden verbeurd verklaren.

Didier V. (52) is eigenaar van vijf appartementen boven de Fintro-bank in de Vlamingstraat in Brugge. Tussen december 2013 en juli 2016 verhuurde de man die aan een zeventiental slachtoffers terwijl het pand grote gebreken vertoonde.

“In meerdere appartementen bestond een risico op elektrocutie en CO-vergiftiging. De kelder stond bijna altijd onder water, de muren waren vochtig en de kamers konden amper worden verwarmd omdat er overal enkel glas in de ramen stak. De beklaagde trok zich daar helemaal niets van aan en maakte misbruik van de kwetsbare positie van de huurders, die door hun beperkt budget niet zomaar een ander appartement konden huren in de Brugse binnenstad”, aldus de procureur. Volgens de advocaat van de Vlaams Wooninspectie werden niet minder dan 275 strafpunten vastgesteld in het bewuste pand, dat uiteindelijk zelf verzegeld werd.

Didier V. was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de slechte staat van zijn pand en vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt komt nooit in Brugge en laat de praktische kant van de zaak over aan een neef”, stelde zijn advocaat. “Bovendien was er een huurder die zijn appartement stelselmatig onderverhuurde aan illegale vluchtelingen. Sinds de verzegeling zijn er al heel wat renovatiewerken uitgevoerd.”

Volgens de procureur was de onderverhuring van de appartementen niet relevant. “U was als eigenaar wel degelijk op de hoogte van de talloze gebreken, want de huurders namen telkens contact met u op. Maar u gaf geen enkel gevolg aan hun klachten.”

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.