https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

4,32 miljoen namaaksigaretten gevonden bij inval in loods in Leke

De inval kadert in een reeds lang lopend onderzoek. © JH
Redactie KW

In een loods in Leke nabij Diksmuide deed de douane gisteren een grote inval in het kader van een onderzoek. Er werden 4,32 miljoen namaaksigaretten gevonden van het merk Lambert en Butler, klaar voor transport naar het Verenigd Koninkrijk. “Dit is een typisch fenomeen in West-Vlaanderen”, zegt Francis Adyns van FOD Financiën.

Even na 13 uur donderdagmiddag viel de douane met veel machtsvertoon binnen in een loods langs de Lekedorpstraat in Leke. Een dienstvoertuig van de douane zelf werd geflankeerd door verschillende zware anonieme wagens. Verschillende speurders trokken gewapend de loods binnen. De inval kadert in een reeds lang lopend onderzoek naar het verhandelen van namaaksigaretten. Bij het betreden van de loods vonden de speurders meteen wat ze zochten.

1,45 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw

In de loods werden meer dan 20 paletten gevonden gewikkeld in witte beschermplastic. De pallets waren gevuld met kartonnen dozen. Op het plastic hing een sticker waarin vermeld werd dat men voorzichtig moest zijn omdat de lading glas bevatte. Daar bleek niets van aan. “Er werd een vaststelling gedaan van de vondst van 4,32 miljoen namaaksigaretten van het merk Lambert en Butler”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Deze stonden in een loods in Diksmuide en werden bijgeladen in vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is een typisch fenomeen in West-Vlaanderen. Chauffeurs worden geronseld op de snelwegparkings om wat bij te laden bij hun normale vracht. Het gaat over 1,45 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw.” De douane bleef donderdag tot ‘s avonds bezig met het doorzoeken van de loods en de burelen. Alle sigaretten werden opgeladen en meegenomen.

Niemand opgepakt

Buurtbewoners schrikken niet van de inval in de loods en zeggen dat ze al maandenlang ’s nachts verdachte activiteiten zien. “Vrachtwagens rijden hier soms in het holst van de nacht ’s nachts op richting de Truck Wash”, zeggen ze. “Die is nochtans niet open. We merken ook vaak een Renault Laguna met Franse nummerplaat op die hier enkele uren staat en dan weer verdwijnt. We vermoedden al dat hier zaken gebeuren die niet pluis zijn.” De loods is eigendom van T. die verschillende eigendommen heeft in Leke. De man zou verhoord zijn maar in de zaak werd voorlopig niemand gearresteerd. Het is dus absoluut onduidelijk of de eigenaar van de loods wist van de verdachte handelingen.

Eerder grote buit in Bulskamp en Wulpen

In de regio werd eerder al grote buit gemaakt in het opsporen van namaaksigaretten. Op donderdag 3 december werd een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Wulpen nabij Koksijde. Daar werd een versnijdmachine, ruwe tabak en 50.000 namaaksigaretten van het merk Mayfair gevonden. Diezelfde dag vielen de speurder binnen in een loods in Bulskamp bij Veurne. Daar werden toen 3,91 miljoen namaaksigaretten van het merk Richmond gevonden. Elf Wit-Russen en een Litouwer kregen daarvoor acht maanden cel met uitstel en een geldboete van ruim 16 miljoen euro. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.