38 gevangenen moeten op de grond slapen in de Brugse gevangenis

Annick Lambrecht eist dat de minister voor elke gedetineerde een bed garandeert. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Annick Lambrecht eist dat de minister voor elke gedetineerde een bed garandeert. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Momenteel liggen er opnieuw 38 grondslapers in de overvolle Brugse gevangenis. Pas vanaf 4 mei worden de cipiers als kwetsbare, prioritaire groep gevaccineerd. Voor de gedetineerden gelden er geen voorrangsregels. “De toestand is onveilig”, zegt senator Annick Lambrecht.

Voor de zoveelste keer slaakt senator Annick Lambrecht (Vooruit) een alarmkreet over de grondslapers in het penitentiair complex in Sint-Andries. Ze interpelleerde hierover donderdag justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en eist dat hij voor elke gedetineerde een bed garandeert. Volgens de Brugse senator dreigt de toestand de komende weken nog te verergeren: “Door de lockdown in de gevangenis van Gent wordt een aantal nieuw aangehouden gedetineerden naar West-Vlaanderen overgeplaatst. Dit resulteert in overbevolking die voor steeds meer spanningen zorgt.”

Op 26 april waren er in het Brugse penitentiair complex 38 grondslapers, op een totale gevangenisbevolking van 760 gedetineerden. “Vooral de afdeling van de beklaagden barst uit zijn voegen”, stelt Annick Lambrecht. Het is geen uniek Brugs fenomeen, want in de gevangenis van Ieper waren er ook 4 grondslapers op een totale bevolking 117. “Er is daar blijkbaar amper nog één plaatsje vrij. Na de zomer sluit de Ieperse gevangenis, waardoor vermoedelijk de druk voor Brugge nog verder zal toenemen”, zegt de politica.

Annick Lambrecht is al een tijdje bezig met het verzamelen cijfers over grondslapers: “Het gaat om gedetineerden die geen bed hebben en gewoon op matras in een overvolle cel bij de rest worden gelegd. “In 2018 was er een record met 125 gedetineerden zonder bed. Na meerdere aanklachten in parlement geraakte dit cijfer op nul. Ik heb hierover toen enkele vragen gesteld aan toenmalig justitieminister Koen Geens.

Re-integratie

Maar in maart 2021 waren er opnieuw 148 grondslapers in de Belgische gevangenissen, waaronder 78 in Antwerpen, 32 in Gent en 25 in Brugge. “De cijfers blijven maar stijgen. In volle coronatijd is dit een onhoudbare toestand voor onze cipiers op het vlak van veiligheid, aangezien afstand nemen tijdens de pandemie van levensbelang is. Dit zorgt voor een zeer gevaarlijke werksituatie. Er zitten te veel mensen in één cel. Zo worden de gedetineerden evenmin voorbereid op re-integratie in de maatschappij”, aldus Annick Lambrecht.

ACOD-secretaris Gino Hoppe bevestigt het probleem en voegt eraan toe: “Pas op 4 mei start de vaccinatie van de cipiers. Er is hierover een akkoord, onze sector wordt aanzien als een prioritaire groep. Over de modaliteiten moet eind deze week nog vergaderd worden. De gevangenen krijgen geen voorkeursbehandeling, zij worden, net als de meeste Belgen, volgens leeftijd gevaccineerd.”

Annick Lambrecht besluit: “De goedkeuring voor het prioritair vaccineren kwam er na de dood van een penitentiair beambte uit Varsenare. Rijkelijk laat…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier