37 maanden cel voor agressieveling die neus slachtoffer afbeet

De beklaagde liep in het verleden al veroordelingen op voor geweld. © Getty Images
Redactie KW

Een 23-jarige Oostendenaar heeft in de Brugse rechtbank 37 maanden effectieve celstraf gekregen voor een reeks feiten van brutaal geweld. Bij een van de incidenten beet hij de neus af van zijn slachtoffer.

Op 26 november 2017 kwam een buitenwipper in de lounge van het Oostendse Kursaal tussenbeide in een gevecht tussen Guillaume D. en slachtoffer M.D. Hij nam de kemphanen in een houdgreep waarop Guillaume D. meermaals in de neus beet van zijn rivaal. Het reukorgaan werd hierbij volledig afgerukt. “Wettige zelfverdediging”, beweerde de twintiger.

D. werd voor de Brugse strafrechtbank gedaagd waar hij ook terechtstond voor een hele resem andere feiten van brutaal geweld in Oostende. Zo sloeg hij op 27 maart vorig jaar aan de Velodroom een minderjarig meisje een neusbreuk omdat ze zijn hond aaide.

Pure agressie

Een drietal maanden later brak hij de kaak van een kameraad die hem aansprak op het feit dat hij over enkele auto’s liep. “Pure agressie loopt als een rode draad door dit dossier. Zoiets heb ik nog nooit gezien”, stelde de procureur, die 55 maanden effectieve celstraf vroeg.

Bij het merendeel van de feiten stond D. onder probatievoorwaarden. Hij werd ook betrapt op bezit van cocaïne en cannabis. Dat laatste rookte hij zelfs in het bijzijn van een elf maanden oude baby.

Schadevergoeding

Volgens zijn advocaat kampte D. op het moment van de feiten met een zwaar drank- en drugsprobleem. “Maar nu laat hij zich begeleiden en is zijn overmatig middelengebruik voorbij”, pleitte hij. De raadsman drong aan op een voorwaardelijke bestraffing.

De rechter veroordeelde D. dinsdagmorgen tot 37 maanden effectieve celstraf. Ze hield daarbij rekening met een vonnis van juni vorig jaar, waarbij D. vijftien maanden cel kreeg voor geweld. De bewering dat D. in het Kursaal uit wettige zelfverdediging zou gehandeld hebben veegde ze van tafel en aan het slachtoffer kende ze een voorlopige schadevergoeding van 11.000 euro toe. De man was 76 dagen werkonbekwaam en onderging een chirurgische ingreep waarbij zijn neus werd gereconstrueerd. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier