37 maanden cel gevorderd voor onverbeterlijke fietsdief

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 48-jarige Oostendenaar heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een reeks fietsdiefstallen. Michel B. beweert dat hij niet schuldig kan zijn aan diefstal, omdat de fietsen niet op slot waren. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 30 mei 2017 werd de verdachte door de politie van Oostende aangetroffen in het bezit van enkele gestolen fietsen. De daaropvolgende dagvaarding via snelrecht maakte blijkbaar weinig indruk op de beklaagde. B. liep immers op 5 juni al opnieuw tegen de lamp met een gestolen mountainbike. “Snelrecht is klaarblijkelijk nog niet snel genoeg voor hem. Op 30 augustus was hij bovendien alweer op pad met een gestolen fiets”, aldus procureur Lode Vandaele.

Gevonden

Michel B. liep al een hele reeks eerdere veroordelingen op. Zo pleegde hij in het najaar van 2015 een gewelddadige overval op een parochiaal centrum in Oostende. Na die feiten vluchtte hij nota bene weg op een gestolen mountainbike. De Oostendenaar moest zich toen ook verantwoorden voor schuldig verzuim bij de fatale overdosis van een kennis. Voor al die feiten samen werd hij in februari 2016 door de Brugse strafrechter tot drie jaar cel veroordeeld. Die straf werd later bevestigd door het hof van beroep. Over de fietsdiefstallen had Michel B. een opvallende uitleg klaar. Hij beweerde dat hij de fietsen gewoon ‘gevonden’ had. “Er is een verschil tussen stelen en een fiets meenemen die open staat”, verklaarde de beklaagde. De rechter doet uitspraak op 5 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier