37 maanden cel en forse verbeurdverklaring gevorderd voor vrouw die jarenlang dealde

Bron: Belga

Een 42-jarige vrouw uit Brugge heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het verhandelen van speed, cannabis en heroïne. Britt D. zou zeker drie jaar lang gedeald hebben. Het openbaar ministerie vorderde minstens 37 maanden effectieve gevangenisstraf en een verbeurdverklaring van 265.000 euro.

De bal ging aan het rollen dankzij informatie uit dossiers tegen andere mensen uit het Brugse drugsmilieu. Uit het onderzoek van haar gsm bleek dat Britt D. sinds 12 mei op zes weken tijd minstens 780 gram speed en 190 gram cannabis aan de man bracht. In totaal ging het om een dertigtal verschillende afnemers. Bij een huiszoeking vonden de speurders op 22 juni een gram cocaïne, 60 gram cannabis en ruim 200 gram speed.

Haar vriend Gregory C. (41) probeerde tijdens die huiszoeking nog tevergeefs te vluchten. Hij bleek in het bezit van 21 xtc-pillen en 5 gram cannabis. Voor hem werd twee jaar effectieve celstraf gevorderd. Ten slotte riskeert een 36-jarige Brugse 15 maanden cel voor haar aandeel in de zaak. Britt D. had een tijdje een rugzak met speed in de woning van Bo V. gestockeerd. Bij de huiszoeking lag in haar woning ook een halve kilogram cannabis van een andere dealer.

“Niet de koningin van Brugse drugswereld”

De verdediging benadrukte dat de grens tussen gebruikers en verkopers heel flou is. Volgens meester Stijn Roels begon D. eigenlijk pas in augustus 2019 echt drugs te verkopen, weliswaar zonder grote winsten te maken. “Ze waant zich zeker niet de grote koningin van de Brugse drugswereld.” Ondanks een reeks eerdere veroordelingen voor drugsfeiten hoopt de beklaagde op een voorwaardelijke straf. “Ik wil er echt uitstappen, ik wil ervan af zijn”, klonk het.

Ook de andere beklaagden drongen aan op probatievoorwaarden. De advocate van Gregory C. legde uit dat hij ook volgens de klanten slechts een kleine rol speelde in het handeltje van zijn vriendin. De verdediging van V. vroeg om opschorting van straf.

De rechter doet uitspraak op 28 januari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.