30 maanden cel voor werknemer die 340.000 euro stal en vergokte

© iStock
Redactie KW

Cedric B., een voormalige medewerker (29) van een immokantoor uit Nieuwpoort is tot 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat hij – hou u vast – het hallucinante bedrag van 340.000 euro heeft gestolen. Alles werd bovendien tot de laatste cent vergokt. De rechter besliste dat hij alles moet terugbetalen. De celstraf is voor twee derde met uitstel.

De advocaat van de zaakvoerders van het immokantoor opende de debatten op het proces. “Dit heeft onvoorstelbaar grote schade toegebracht aan het bedrijf van mijn cliënten. Enorme bedragen verdwenen van de rekeningen van verenigingen van mede-eigenaars en hun bedrijf kreeg de schuld. Met het schaamrood op de wangen moesten ze al die appartementsbewoners onder ogen zien.”

“De geloofwaardigheid van het bedrijf ging haast onder nul. Het was een enorme opgave om nieuwe mede-eigenaars te vinden om zich aan te sluiten bij het kantoor, laat staan hen te overtuigen dat hun centen veilig beheerd werden”, aldus advocaat Joris Verhelst in de rechtbank van Veurne.

Nefast voor bedrijfsgang

“Nadat de hele zaak aan het licht kwam, hebben mijn cliënten al dat gestolen geld in drie dagen terugbetaald aan de verenigingen van mede-eigenaars. In een concurrentiële omgeving als de immowereld zijn dergelijke zaken nefast voor de bedrijfsgang.”

“Het scheelde niets of het bedrijf ging overkop. Er is nu 9.000 euro terugbetaald maar dat is een druppel op een hete plaat”, pleitte Verhelst verder. Naast de overige 331.000 euro die hij terugvorderde, eiste de raadsman ook nog 5.000 euro morele schadevergoeding en 5.000 euro administratieve kosten.

Gokverslaafd

Tijdens het onderzoek bleek dat Cedric B. bedragen van de rekeningen van verenigingen van mede-eigenaars, bedoeld om aannemers mee te betalen, dubbel overschreef: een keer naar zijn eigen rekening en een keer naar die van de aannemers. Zo kwam hij aan het hallucinante bedrag van 340.000 euro, dat hij nagenoeg volledig opsoupeerde op online gokwebsites.

“Mijn cliënt was zwaar gokverslaafd. Het begon in zijn studentenperiode in Gent, voor een bedrag van amper 50 euro. Hij heeft doorheen de jaren al zijn spaargeld erdoor gejaagd en zelfs diepe financiële putten gedolven door zijn verslaving. Als werknemer van een immokantoor stond hij als een kat bij de melk. Hij kon makkelijk aan centen komen. Begrijp me niet verkeerd, dit is niet de schuld van de zaakvoerders”, aldus Jonas Bel, de advocaat die de beklaagde verdedigde.

Werkstraf?

“Zijn plan was om die diepe financiële putten te vullen met het geld dat hij ontvreemdde. Maar op lange termijn verliest elke gokker. Al het geld is erdoor gedraaid. De arrestatie in Zaventem was voor mijn cliënt enigszins een opluchting. Zijn luchtbel was doorprikt.”

Nu is hij gokvrij en staat hij op de zwarte lijst van de kansspelcommissie. Hij is aan het werk als interim en probeert vast werk te vinden om zijn voormalige werkgever terug te betalen. Stuur hem niet naar de cel maar geef hem een werkstraf. Zo is er meer kans dat de gedupeerden hun geld terug zien. Mijn cliënt is diep beschaamd over wat hij heeft aangericht”, ging Bel verder.

334.843 euro schadevergoeding

De rechtbank vond de feiten echter te zwaar om een werkstraf uit te spreken. Dertig maanden cel waarvan twee derde met probatie-uitstel was het verdict. Daar zijn evenwel voorwaarden aan verbonden, zoals geen gokwebsites bezoeken noch kansspelen kopen of gokmachines bezoeken.

Voorts moet hij ook 800 euro boete betalen, bovenop 334.843 euro schadevergoeding aan zijn voormalige werkgever. Dat laatste bedrag bestaat uit de gestolen geldsom van 340.000 euro met aftrek van de terugbetaalde 9.000 euro vermeerderd met een toegekende morele schadevergoeding. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier