30 maanden cel en 10 miljoen euro verbeurdverklaring voor tapijtenfabrikanten uit Deerlijk

© Frederik Jaques
Redactie KW

De Gentse correctionele rechtbank heeft maandag de broers Dejager, de eigenaars van tapijtenfabrikant Osta Carpets uit Deerlijk, veroordeeld wegens grootschalige fraude tot elk 30 maanden cel, waarvan 24 maanden met uitstel.

De broers kregen ook een verbeurdverklaring van ongeveer 10 miljoen euro opgelegd. De verdediging gaat mogelijk in beroep, zodat opnieuw onderhandeld kan worden over de mogelijkheid om de straf af te kopen. In de zaak had beurshuis Petercam al voor de start van het proces een minnelijke schikking gesloten in het kader van de afkoopwet.

De zaak startte in 2006, toen een ex-werknemer van Liechtenstein Global Trust de bankgegevens van 1.400 buitenlanders doorspeelde aan de Duitse overheid. De gegevens van de Belgen, waaronder die van de textielfamilie Dejager, kwamen bij de Belgische fiscus en het gerecht terecht. De familie Dejager had in 2006 een regularisatieaangifte van hun zwart geld gedaan, maar uit de buitenlandse gegevens bleek dat slechts een klein deel van het zwart kapitaal aangegeven werd.

Minnelijke schikking via Petercam

De familie Dejager ging over tot bekentenissen, maar wees ook in de richting van haar adviseurs bij de fiscale regularisatie, het beurshuis Petercam en het advocatenkantoor Tiberghien. Het parket vervolgde de gebroeders Dejager, Petercam en Tiberghien voor witwassen van zwart geld en schriftvervalsing bij het opstellen van het regularisatiedossier. Petercam sloot echter een minnelijke schikking met het openbaar ministerie in het kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet.

De rechtbank legde Tiberghien een boete van 120.000 euro op. De broers Dejaeger kregen elk 600.000 euro boete opgelegd en moeten elk een verbeurdverklaring van ongeveer 10 miljoen euro betalen. De verdediging overweegt in beroep te gegaan. “Er is geen beroepsverbod opgelegd zoals gevorderd door het openbaar ministerie, maar de gevangenisstraf hangt wel als een zwaard boven het hoofd”, zegt advocaat Walter Van Steenbrugge.

Onderhandelen blijft mogelijk

Als de broers Dejager in beroep gaan tegen het vonnis, kunnen ze opnieuw beginnen onderhandelen met het openbaar ministerie over een minnelijke schikking. Indien ook de uitspraak van het hof van beroep de gebroeders Dejager niet bevalt, kunnen de veroordeelden naar het Hof van Cassatie stappen. Zolang er geen definitief cassatiearrest gevallen is, kunnen de verdachten en het openbaar ministerie nog altijd onderhandelen over een minnelijke schikking.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier