30 jaar cel geëist voor roofmoord op Stefaan Bekaert, verdediging vraagt vrijspraak

Laurens Kindt

De ex-echtgenote van de hoofdverdachte riskeert 20 jaar celstraf. Beiden ontkennen.

De openbare aanklager eist 30 jaar celstraf voor de Nederlandse hoofdverdachte voor de roofmoord op Stefaan Bekaert (41) uit Menen, nu bijna vier jaar geleden. De ex-echtgenote van de hoofdverdachte riskeert 20 jaar celstraf. Beiden ontkennen.

De roofmoord dateert van 29 januari 2014. Vrijgezel Stefaan Bekaert had Nederlanders Andreas Wijnands (54) en Adriana Karssen (44) in huis genomen, nadat hij ze had leren kennen in de Hare Krishna-gemeenschap in Durbuy. De twee trokken samen met hun minderjarige zoon R. in bij Bekaert eind december 2013. Omdat hij merkte dat ze geld stalen, wilde hij dat de Nederlanders opnieuw zouden vertrekken.

Heel hun leven lang hebben ze geprofiteerd van goede zielen, parasieten zijn het

Volgens het openbaar ministerie is dat de reden waarom de daders besloten dat Stefaan Bekaert dood moest. “Andreas Wijnands heeft hem met veertien messteken gedood“, zei procureur Tom Janssens. “Nadien werd het slachtoffer in een tapijt gewikkeld, naar de zolder gedragen en legden ze een deur op hem. Nadien stalen ze zijn auto, een rode Mazda, en probeerden ze met zijn bankkaart tot twee maal toe geld af te halen. Voor die versie van het verhaal zijn er objectieve bewijzen. Bovendien heeft dat koppel een geschiedenis. Heel hun leven lang hebben ze geprofiteerd van goede zielen, parasieten zijn het. Ratten die hun slachtoffer bedriegen en beliegen en achteraf weer weglopen. U, meneer Wijnands, bent een slechte mens. De verpersoonlijking van Het Kwaad”, was Janssens streng. Hij hekelde vooral de leugenachtige houding van beide beklaagden in het dossier.

Voordien was ook meester Marc Decramer, de advocaat van de ouders en zus van het slachtoffer, aan het woord gekomen. Hij schetste het beeld van Stefaan Bekaert als een goedaardige, behulpzame kerel die door zijn naïviteit al te vaak bedrogen werd door de mensen die hij hielp. “Zijn vader heeft hem daar vaak voor gewaarschuwd, maar Stefaan wilde niet luisteren. Het is hem uiteindelijk fataal geworden”, aldus advocaat Decramer. Ook hij is ervan overtuigd dat zowel Andreas Wijnands als Adriana Karssen schuldig zijn aan de roofmoord op Stefaan Bekaert.

Ik ga hier ooit terugkeren met de echte moordenaar om mijn onschuld aan te tonen

De advocaten van beide beklaagden vragen de vrijspraak. Andreas Wijnands blijft volhouden dat hij slachtoffer Stefaan Bekaert slechts 1 messteek heeft gegeven. “Omdat hij seksuele avances maakte ten aanzien van mijn zoon en hem wilde aanranden met een mes. Maar ik heb hem niet vermoord. Ik weet wie hem wel vermoord heeft en al geeft u mij hier veertig jaar celstraf, ik ga hier ooit terugkeren met de echte moordenaar om mijn onschuld aan te tonen”, riep hij uit. Adriana Karssen zegt dat ze niet aanwezig was op het moment van de feiten. “Wij moeten niet bewijzen dat ze daar niet was, het is aan het parket om te bewijzen dat ze daar wél was. En daarvoor is er in het dossier niet voldoende objectief bewijs”, pleitte advocaat Sigfried Sergeant.

De rechtbank zal uitspraak doen op 30 januari.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.