27 jaar voor André Gyselbrecht, rechters milder voor Pierre Serry

© BELGA
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft André Gyselbrecht (67) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar voor de moord op Stijn Saelens uit Wingene. De dokter uit Ruiselede gaf de opdracht om zijn schoonzoon uit de weg te ruimen. Het OM had 30 jaar cel en 15 jaar TBS gevorderd.

Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Bij het beramen van de moord riep dokter Gyselbrecht de hulp in van zijn vriend Pierre Serry. Het lichaam van het slachtoffer werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Pierre Serry (67) werd veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord. De tussenpersoon uit Aalter speelde een cruciale rol bij het beramen van de moord. Het openbaar ministerie had 26 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

Tijdens het onderzoek hield Serry lange tijd de lippen stijf op elkaar. Pas in de loop van 2016 begon de tussenpersoon bekentenissen af te leggen. Serry verklaarde dat hij via Evert de Clercq in contact kwam met huurmoordenaar Antonius van Bommel. Tegelijk blijft Serry wel volhouden dat het nooit de bedoeling was om Stijn Saelens te begraven in de put aan zijn chalet.

Op het proces drong de verdediging vooral aan op een milde bestraffing. De advocaten verwezen naar de manier waarop Serry door dokter Gyselbrecht onder druk werd gezet om hem te helpen. De rechtbank hield rekening met dat element.

Evert de Clercq (54) werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor zijn rol. De Zeeuw uit IJzendijke ronselde huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar blijft zijn betrokkenheid ontkennen. Het openbaar ministerie had 28 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling gevorderd. Evert de Clercq kwam in 2013 een eerste keer in het vizier van de speurders als mogelijke tweede uitvoerder van de moord. Na een negatieve dna-test werd de Zeeuw onmiddellijk vrijgelaten.

Door de verklaringen van Franciscus Larmit geraakte de Clercq in 2015 toch weer in nauwe schoentjes. Bovendien bracht hij Pierre Serry in contact met de ondertussen overleden huurmoordenaar ‘Ronnie’ van Bommel. Volgens Serry vroeg de Clercq 150.000 euro om de moord te organiseren.

Op het proces kwam de rol van de Clercq weinig aan bod. “Dat verbaast me niet. Ik ben onschuldig, dus er valt niet veel over mij te zeggen”, zei de beklaagde in zijn laatste woord. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak.

Franciscus ‘Roy’ Larmit (40) tenslotte, werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De Tilburger voerde zijn oom Antonius van Bommel naar het kasteel Carpentier. Het openbaar ministerie had 24 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

Het dna van Franciscus Larmit werd in februari 2015 gelinkt aan een spoor uit het dossier. De Tilburger verklaarde dat hij inderdaad optrad als chauffeur, maar ontkende dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. Na de moord hielp hij wel om het levenloze lichaam te begraven bij de chalet van Pierre Serry.

De verdediging pleitte daarom dat Larmit enkel veroordeeld kon worden voor lijkverberging. Voor moord vroegen zijn advocaten tevergeefs de vrijspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier